Μειωμένο κατά 50% το ΕΚΑΣ στους δικαιούχους

Μειωμένο κατά 50% το ΕΚΑΣ στους δικαιούχους

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειωμένο ΕΚΑΣ θα λάβουν άμεσα οι δικαιούχοι του επιδόματος, σύμφωνα και με την υπουργική απόφαση των κ. Γ. Χουλιαράκη και και Αν. Πετρόπουλου που δημποσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι περικοπές επιβάλλονται άμεσα ώστε να μην χρειαστούν αναδρομικές μειώσεις και το μαχαίρι θα πέσει στα καταβαλλόμενα ποσά και όχι στον αριθμό των δικαιούχων. Καθώς μάλιστα η δαπάνη για ΕΚΑΣ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2017 είναι μειωμένη κατά 421 εκατ. ευρώ, οι μειώσεις ανέρχονται στο 50% του ποσού που ελάμβαναν μέχρι σήμερα οι δικαιούχοι.

Σωρευτικά, το 2017 η εξοικονόμηση θα ανέλθει σε 586 εκατ. ευρώ, ήτοι εντός του νέου έτους θα κοπούν σχεδόν 421 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι ενώ το 2016, βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων, η κυβέρνηση έπρεπε να διακόψει την καταβολή του επιδόματος σε τουλάχιστον ένα ποσοστό των λεγόμενων «προνομιούχων» χαμηλοσυνταξιούχων, για το 2017 δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση. Για τον λόγο αυτό, φαίνεται πως επελέγη η λύση της αναδιάρθρωσης των ποσών, και όχι μείωση των δικαιούχων. Αλλωστε, το ΕΚΑΣ θα κοπεί σε όλους, μέχρι το τέλος του 2019.

Στην πράξη, ενώ τα εισοδηματικά κριτήρια για το νέο έτος παραμένουν τα ίδια, μειώνονται κατά 50% τα καταβαλλόμενα ποσά. 

Συγκεκριμένα, το συνολικό ατομικό εισόδημα από συντάξεις για την κάθε κατηγορία, μαζί με τα έσοδα από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια), δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 8.884 ευρώ τον χρόνο, ενώ αν πρόκειται για ζευγάρι συνταξιούχων τότε λαμβάνεται υπόψη το συνολικό οικογενειακό εισόδημα από σύνταξη και άλλες πηγές, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 11.000 ευρώ.

 

Αναλυτικά, τα νέα ποσά του ΕΚΑΣ, όπως περιγράφονται στην κοινή υπουργική απόφαση έχουν ως εξής:

– Στην πρώτη κλίμακα, για όσους έχουν ατομικό μηνιαίο φορολογητέο εισόδημα από συντάξεις, κύριες και επικουρικές (από οποιαδήποτε αιτία) μέχρι 601,33 ευρώ, το ποσό του ΕΚΑΣ μειώνεται από 230 ευρώ στα 115 ευρώ.

– Η δεύτερη κλίμακα, για συνταξιούχους με εισόδημα από 601,34 ευρώ έως 626,50 ευρώ, μειώνεται από τα 172,5 στα 86,25 ευρώ το μήνα.

– Στην τρίτη κλίμακα, που αφορά τους συνταξιούχους με εισόδημα από 626,51 ευρώ έως 643,33 ευρώ τον μήνα, το ΕΚΑΣ μειώνεται από 115 ευρώ στα 57,5 ευρώ το μήνα, και τέλος,

– Στην τέταρτη κλίμακα το ΕΚΑΣ που λαμβάνουν όσοι έχουν εισοδήματα από 643,33 ευρώ έως 664,33 ευρώ, θα μειωθεί σε μόλις 28,75 το μήνα.

Δείτε αναλυτικά την περιγραφή των νέων ποσών του ΕΚΑΣ, σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης:

Μειωμένο κατά 50% το ΕΚΑΣ στους δικαιούχους-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή