Στουρνάρας: Αμεση ανάγκη για ολοκλήρωση της β’αξιολόγησης

Στουρνάρας: Αμεση ανάγκη για ολοκλήρωση της β’αξιολόγησης

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και του κλίματος εμπιστοσύνης προς τη χώρα, υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας σε εκδήλωση για την ίδρυση του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών, ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βγει η Ελλάδα από την κρίση ενώ υπογράμμισε ως αναγκαία την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα, τόνισε πως είναι απαραίτη η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας.

«Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες όπως αυτή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας, θα δράσει ως καταλύτης στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας και θα θέσει τις βάσεις για μία πιο βιώσιμη ανάπτυξη», επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας, υπογραμμιζοντας ότι για να συμβούν όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση.

Ο κ. Στουρνάρας έλαβε θέση και για τα προγράμματα προσαρμογής της χώρας, από το 2010 μέχρι σήμερα, σημειώνοντας πως «αρά τα προβλήματα, το υψηλό κόστος προσαρμογής και τις συχνές οπισθοδρομήσεις…  πέτυχαν, σε μεγάλο βαθμό, να αντιστρέψουν τις ιδιαίτερα δυσμενείς τάσεις που επικρατούσαν και να βελτιώσουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας».

«Οι αλλαγές που έχουν έως τώρα εφαρμοστεί έχουν συντελέσει στη διαφαινόμενη αναδιάρθρωση της οικονομίας προς ένα νέο, εξωστρεφές αναπτυξιακό πρότυπο, που βασίζεται στους τομείς των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών και στην αύξηση του μεριδίου των εξαγωγών στο ΑΕΠ. Οι ενδείξεις που υπάρχουν είναι ήδη βάσιμες και επιτρέπουν την εκτίμηση ότι η πορεία αναδιάρθρωσης θα επιταχυνθεί, αν εφαρμοστούν και όσες μεταρρυθμίσεις απομένουν» υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας, καταλήγοντας πως «η ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και η ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης συμβάλλει έμμεσα και στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης πρόκλησης που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, της μείωσης του υψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή