Η πολιτική αστάθεια αποτελεί τον μεγαλύτερο φόβο των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων

Η πολιτική αστάθεια αποτελεί τον μεγαλύτερο φόβο των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολιτική αστάθεια είναι η βασική έγνοια των διοικήσεων των μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας. Αντίθετα, λιγότερο τις απασχολεί το θέμα της χρηματοδότησης και των συνεχών αλλαγών του θεσμικού πλαισίου στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία ερευνών ALCO, σε συνεργασία με την εταιρεία συμβούλων Fidel & Fortis Μanagement Consultants, οι πέντε πιο σημαντικοί κίνδυνοι που απασχολούν τα στελέχη των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων είναι:

• Η πολιτική αστάθεια (81%).

• Οι απειλές που έχουν σχέση με την ασφάλεια (62%).

• Οι φυσικές καταστροφές (56%).

• Οι δυσκολίες χρηματοδότησης (55%).

• Οι συνεχείς αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο (48%).

Τα ευρήματα ξαφνιάζουν, καθώς η ασφάλεια και οι φυσικές καταστροφές ξεπερνούν σε ανησυχία την απουσία ρευστότητας ή/και τις συνεχείς αλλαγές θεσμικού πλαισίου στη οποία υποβάλλεται η ελληνική κοινωνία, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης αλλά και των βαριών προγραμμάτων προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας (μνημόνια). Ωστόσο, η διαφοροποίηση αυτή μπορεί να δικαιολογηθεί έως ένα βαθμό, καθώς μεγάλος αριθμός ερωτηθέντων σχετίζεται με πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι οποίες –για παράδειγμα– δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Αντίθετα, στο συγκεκριμένο επίπεδο οι πολυεθνικές επιχειρήσεις διαθέτουν πλεονέκτημα σε σχέση με τους εγχώριους ανταγωνιστές τους, οι οποίοι σαφώς αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα άντλησης ρευστότητας.

Τα στοιχεία της έρευνας παρουσιάστηκαν σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (3rd Business Continuity Management Forum) και το οποίο αφορούσε στους σημαντικότερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον οι ελληνικές επιχειρήσεις. Είναι η τρίτη φορά που πραγματοποιείται η συγκεκριμένη έρευνα από τις εταιρείες ALCO και Fidel & Fortis, στον τομέα της επιχειρηματικής συνέχειας (busines continuity), με στόχο την καταγραφή της εξέλιξης των αντιλήψεων σε 60 ανώτατα στελέχη από ισάριθμες πολύ μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας που απασχολούν άνω των 500 εργαζομένων. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες έρευνες, φέτος καταγράφεται σημαντική μεσοσταθμική αύξηση κινδύνων. Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, φτάνει στο εντυπωσιακό 60%.

Στην έρευνα, η «πολιτική αστάθεια» εδραιώνεται ως ο σημαντικότερος κίνδυνος, αλλά οι «δυσκολίες χρηματοδότησης» και οι «αλλαγές θεσμικού πλαισίου» εμφανίζουν διπλάσια σχεδόν ποσοστά σε σχέση με το 2015. Ακόμη, σταθερά υψηλά είναι τα ποσοστά ενδιαφέροντος για ασφάλεια συστημάτων και φυσικές καταστροφές.

Στον τομέα της ασφάλειας, οι δύο πιο σημαντικοί τομείς στους οποίους εστιάζουν οι επιχειρήσεις σήμερα είναι η ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων και η ασφάλεια των εργαζομένων τους. Στο πλαίσιο αυτό, οκτώ στα δέκα ανώτατα στελέχη δηλώνουν ότι είναι αρκετά έτοιμα για να αντιμετωπίσουν έκτακτα συμβάντα, γεγονός όμως που σε μια βαθύτερη ανάγνωση ερμηνεύεται ως μη επαρκής. Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, από τις επιχειρήσεις που δηλώνουν όλα τα παραπάνω, τα τελευταία τρία χρόνια μόνο οι τέσσερις στις 10 είναι εξοικειωμένες με την έννοια της επιχειρησιακής συνέχειας (Ε.Σ.), ενώ μόνο η μία στις δύο διαθέτει κανονικό σύστημα επιχειρησιακής συνέχειας. Ετσι, σύμφωνα με την έρευνα, «με δεδομένες τις αυξανόμενες απειλές και το διαχρονικά ασταθές και υφεσιακό περιβάλλον, στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις στη χώρα μας, θα ανέμενε κάποιος να έχουν αναλάβει μεγαλύτερες πρωτοβουλίες για μια πολύ πιο ολοκληρωμένη θωράκισή τους, γεγονός που δεν αποτυπώνεται από την έρευνα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή