Ικανοποίησε την Ευρωζώνη η επιστολή Τσακαλώτου

Ικανοποίησε την Ευρωζώνη η επιστολή Τσακαλώτου

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικό μήνυμα εξέπεμψαν χθες παράγοντες της Ευρωζώνης σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής του υπουργού Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτου, για το θέμα του πακέτου των παροχών που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες που μίλησαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το επόμενο βήμα πλέον είναι να συνεδριάσουν εντός Ιανουαρίου τα διοικητικά συμβούλια και τα συμβούλια διευθυντών του EFSF και του ESM, προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος.

Σημειώνεται ότι στις 12 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το Euroworking Group (EWG), το οποίο θα εξετάσει επισήμως την επιστολή του κ. Τσακαλώτου και θα εισηγηθεί την έναρξη της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος. Υπενθυμίζεται ότι για να «ξεμπλοκάρει» η εφαρμογή των εν λόγω μέτρων, ο Ελληνας υπουργός έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, και τον επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, μέσω της οποίας δεσμευόταν ότι εάν προκύψει απόκλιση από τον δημοσιονομικό στόχο του 2016, τότε θα εφαρμοστεί ο «κόφτης» δαπανών και ιδίως στις συντάξεις.

Επίσης, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του πως η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη διανομή των παροχών δεν θα επαναληφθεί. Σε περίπτωση που υπάρξει και πάλι υπέρβαση έναντι των στόχων, θα προηγηθεί διαβούλευση με τους θεσμούς για το πώς θα διανεμηθεί αυτή και θα αφορά την ενίσχυση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), τη μείωση φόρων, την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου ή ακόμα και για τη δημιουργία ταμειακού «αποθεματικού».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο συμπληρωματικό μνημόνιο του περασμένου Ιουνίου, η οποιαδήποτε υπεραπόδοση θα πρέπει να κατευθύνεται προς τη χρηματοδότηση του ΚΕΑ και τη μείωση των φορολογικών βαρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή