Τσακαλώτος: «Μόνιμος ζουρλομανδύας για την Ευρώπη το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης»

Τσακαλώτος: «Μόνιμος ζουρλομανδύας για την Ευρώπη το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρώπη θα πρέπει να δώσει έμφαση σε δράσεις για τόνωση της ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας, αντί να θέτει ως προτεραιότητα τον πληθωρισμό και τα ελλείμματα, υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, ο οποίος θεωρεί ότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να απαντήσει στην άνοδο των ακραίων πολιτικών δυνάμεων. Μάλιστα, σε άρθρο του στο Open Democracy, χαρακτηρίζει ως «μόνιμο ζουρλομανδύα» το Σύμφωνα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Οπως υποστηρίζει ο υπουργός, στην Ευρώπη επικρατούν δύο διαμετρικά αντίθετα αφηγήματα για το φαινόμενο της ανόδου των άκρων. Το ένα, το κοινωνικό αφήγημα, εντοπίζεται κυρίως στη Νότια Ευρώπη και στις πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται στα αριστερά του πολιτικού φάσματος και υποστηρίζει πως η Ευρώπη έχει απογοητεύσει ένα μεγάλο αριθμό πολιτών.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι κολλημένοι στο προ κρίσης παρελθόν, όταν τα μεγάλα προβλήματα θεωρούνταν ο πληθωρισμός και η δημοσιονομική απειθαρχία.

Κατά τον κ. Τσακαλώτο, ως συνέπεια είναι πως δεν έχουμε βρεθεί απλώς κολλημένοι με την πιο ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα, που είναι επικεντρωμένη μόνο στο ρίσκο του πληθωρισμού, αλλά και με ένα Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που δρα ως μόνιμος ζουρλομανδύας. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα χαμηλής ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας, με τις υποδομές και το κοινωνικό κράτος να έχουν επιδεινωθεί. Αυτό που έχει ανάγκη είναι να συνεργαστεί σε μια αναπτυξιακή ατζέντα που θα βασίζεται σε μια διαφορετική οικονομική και δημοσιονομική αρχιτεκτονική. Το κοινωνικό αφήγημα καταλήγει ότι χωρίς μια τέτοια ατζέντα που θα περιλαμβάνει τις ανησυχίες των πολιτών για τους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα, οι ακροδεξιοί λαϊκιστές θα συνεχίσουν να κερδίζουν έδαφος, καθώς απηχούν τις υλικές ανάγκες της κοινωνικής βάσης της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς, σύμφωνα με τον υπουργό.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει το αφήγημα ότι «οι κανόνες είναι κανόνες», κατά τον υπουργό, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς υπονοεί ότι το υποστηρίζει ο Γερμανός ομόλογός του, Β. Σόιμπλε. Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει ότι το αφήγημα αυτό εμφανίζεται κυρίως στον Βορρά και στις δεξιές πολιτικές δυνάμεις, αλλά με ορισμένες εξαιρέσεις όπως της Κεντροαριστεράς που σκέφτεται ακόμα με το πλαίσιο του Μπλερ, του Σρέντερ και του Σημίτη.

Το επιχείρημα του αφηγήματος αυτού είναι πως η Ε.Ε. βασίζεται σε κανόνες και ότι η διαρκής αλλαγή αυτών των κανόνων υπονομεύει την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ευρώ. Επιπλέον, οι πολίτες του Βορρά έχουν κουραστεί να «διασώζουν» τους Νότιους, οι οποίοι δεν συμμορφώνονται και δεν είναι πρόθυμοι να συμμορφωθούν με τους κανόνες. Υπάρχουν όρια στην αλληλεγγύη και οποιαδήποτε περαιτέρω αποδυνάμωση των κανόνων δίνει επιπλέον πόντους στους λαϊκιστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή