Πρωτογενές πλεόνασμα 7,4 δισ. ευρώ το ενδεκάμηνο του 2016

Πρωτογενές πλεόνασμα 7,4 δισ. ευρώ το ενδεκάμηνο του 2016

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 7,4 δισ. ευρώ «σκαρφάλωσε» το πρωτογενές πλεόνασμα στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, συνεπεία της υπεραπόδοσης των εσόδων αλλά και της συγκράτησης των δαπανών.

Το πλεόνασμα που καταγράφεται στο 11μηνο του έτους είναι υψηλότερο κατά 3,8 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί και αν δεν συμβεί κάποιο… ατύχημα στον τομέα των δαπανών κυρίως, θα διαμορφωθεί στο τέλος του έτους σε επίπεδα άνω του 1% του ΑΕΠ.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του προϋπολογισμού, το οικονομικό επιτελείο είχε υποεκτιμήσει τις εισπράξεις από συγκεκριμένες πηγές εσόδων όπως για παράδειγμα τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

Συνολικά τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 47,942 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,501 δισ. ευρώ ή 3,2% έναντι του στόχου για το 2016 που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2017. Την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2016, αύξηση έναντι του στόχου παρατηρήθηκε στις εξής κύριες κατηγορίες εσόδων:

• Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων κατά 144 εκατ. ευρώ.

• Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων κατά 423 εκατ. ευρώ.

• Λοιποί ΕΦΚ (καπνού κ.λπ.) κατά 133 εκατ. ευρώ.

• Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 176 εκατ. ευρώ.

Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 2,681 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 201 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2,882 δισ. ευρώ), ενώ τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 3,290 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 54 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 42,442 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 1,290 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 846 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 3,476 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 1,084 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Με βάση τον προγραμματισμό, μέχρι το τέλους του έτους οι δαπάνες του ΠΔΕ πρέπει να φθάσουν στα 6,75 δισ. ευρώ, δηλαδή πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα σε ένα μήνα δαπάνες ύψους 3,27 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι για τον μήνα που τελειώνει αύριο έχει υπολογιστεί από το οικονομικό επιτελείο η είσπραξη εσόδων άνω των 6 δισ. ευρώ, καθώς τον Δεκέμβριο καταβάλλονται:

• ΕΝΦΙΑ: Η τέταρτη δόση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων.

• Μηνιαία παρακράτηση από μισθούς και συντάξεις.

• Τέλη κυκλοφορίας ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν σημαντικά έσοδα και από τους έμμεσους φόρους, καθώς τον Οκτώβριο αυξήθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 230 ευρώ το χιλιόλιτρο σε 280 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή