Υπερκαλύφθηκε ο στόχος απορρόφησης για το νέο ΕΣΠΑ

Υπερκαλύφθηκε ο στόχος απορρόφησης για το νέο ΕΣΠΑ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 10% αναμένεται να κλείσει η απορρόφηση του νέου ΕΣΠΑ το 2016, υπερκαλύπτοντας τον στόχο του 7% που είχε δεσμευθεί η χώρα μας ότι θα φτάσει προκειμένου να απορροφήσει την αυξημένη προκαταβολή που είχε δοθεί στην Ελλάδα. Αυτό υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομίας, απαντώντας στην κριτική της Ν.Δ. Σημειώνεται ότι η αυξημένη προκαταβολή ύψους 1 δισ. ευρώ είχε δοθεί στην Ελλάδα στα τέλη του 2015 προκειμένου να επιταχύνει την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ. Προϋπόθεση ήταν να απορροφηθεί το σύνολο του ποσού που της δόθηκε ως διευκόλυνση έως τα τέλη του 2016.

Εν αναμονή των τελικών στοιχείων, πηγές του υπουργείου σημειώνουν ότι η απορρόφηση θα προσεγγίσει φέτος το 10%, γεγονός που σημαίνει ότι η υπερκάλυψη του στόχου, δηλαδή η αυξημένη απορρόφηση πόρων, είναι πιθανόν να πλησιάσει ή να υπερβεί μέχρι και κατά 50% τον συμφωνημένο με την Κομισιόν στόχο. Το αποτέλεσμα αυτό, όπως εξηγούν, σημαίνει ότι, σε μια περίοδο πιεστικών δημοσιονομικών συνθηκών, προστίθεται ήδη στα δημόσια έσοδα κοινοτική συνδρομή η οποία θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση παραπέμπει για σύγκριση στο αντίστοιχο χρονικό σημείο της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, δηλαδή στο τέλος του 2009, κατά το οποίο η απορρόφηση ήταν μόλις στο 1,5%, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες ήταν κατά πολύ ευνοϊκότερες.

Σημειώνει επίσης ότι η Ελλάδα ενεργοποίησε τα επιχειρησιακά προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 νωρίτερα από κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε., καθώς μέχρι σήμερα έχει ενεργοποιηθεί πάνω από το 50% του νέου ΕΣΠΑ μέσω προσκλήσεων ύψους 9 δισ. ευρώ και έχουν ανασχεδιαστεί οι δράσεις επιχειρηματικότητας με βάση κρίσιμες κεντρικές κατευθύνσεις, όπως η ενίσχυση των συνεργασιών, της έρευνας και καινοτομίας, της εξωστρέφειας, η στήριξη των νέων επιστημόνων. Πρόκειται για επιδόσεις που όπως υποστηρίζει δεν μένουν στο επίπεδο της «ευημερίας των αριθμών», αλλά αποτελούν σημαντικά επιτεύγματα ουσίας για την οικονομική και κοινωνική καθημερινότητα των επιχειρήσεων και των πολιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή