Το ενδεχόμενο νέας κρίσης στην Ευρωζώνη προβληματίζει το Βερολίνο

Το ενδεχόμενο νέας κρίσης στην Ευρωζώνη προβληματίζει το Βερολίνο

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανησυχία της γερμανικής κυβέρνησης για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει νέα κρίση στην Ευρωζώνη, κυρίως λόγω των προβλημάτων με το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί σε Ιταλία και Ισπανία, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Η γερμανική κυβέρνηση είναι θορυβημένη, μολονότι δεν το εκφράζει δημόσια», υποστηρίζει η εφημερίδα, ενώ χαρακτηρίζει την Eλλάδα «αιώνια υποψήφια για μια κρίση». Οπως σημειώνει η Handelsblatt, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος δεσμεύθηκε με την επιστολή του ότι η Αθήνα θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το συμφωνηθέν πρόγραμμα και ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε «ανακουφισμένος». Στη συνέχεια, όμως, η γερμανική εφημερίδα περιγράφει το πρόβλημα από τη σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης. «Οντως όλα καλά; Στην πραγματικότητα, ο φόβος για μια νέα κρίση αυξάνεται στο Βερολίνο. Παρά την επιστολή Τσακαλώτου, η διαμάχη για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας παραμένει εδώ και καιρό άλυτη. Η αξιολόγηση επιμηκύνεται. Επιπλέον, Ευρώπη και ΔΝΤ διχάζονται αναφορικά με τους όρους του προγράμματος», σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα. Πάντως, στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως «δεν είναι μόνον η αιώνια υποψήφια για μια κρίση Ελλάδα που προκαλεί ανησυχία στο Βερολίνο, αλλά και η Ισπανία και προ πάντων η Ιταλία».

Ωστόσο, η Handelsblatt υποστηρίζει ότι «πουθενά αλλού η κρίση δεν είναι πιο αισθητή από ό,τι στην Ελλάδα. Ο Τσίπρας είναι υπό πίεση και γίνεται λόγος για πρόωρες εκλογές. Δηλαδή, αναζητεί ενόχους. Ο έμπιστος συνεργάτης του και υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς δήλωσε εκ νέου ότι είναι προφανές ότι ο Σόιμπλε από την αρχή δεν ήθελε να επιτύχει το ελληνικό πρόγραμμα». Και συμπληρώνει πως «η Αθήνα μπορεί να τα βγάλει πέρα μέχρι τον Ιούνιο, εκτιμούν οι πιστωτές». Κάτι τέτοιο, όμως, προειδοποιεί πως «θα οδηγούσε σε επανάληψη του Ιουνίου του 2015».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή