Τουρισμός δύο ταχυτήτων και το 2017

Τουρισμός δύο ταχυτήτων και το 2017

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικές διαφαίνονται μέχρι στιγμής οι προοπτικές του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα για το 2017, αν και υπάρχει σειρά αστάθμητων και δύσκολα προβλέψιμων παραγόντων που μπορούν να τις αντιστρέψουν.

Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων στο τελευταίο στατιστικό του δελτίο το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Παράλληλα, αναφέρει ότι ακόμα και αν επιβεβαιωθούν οι θετικές εξελίξεις, έχουν ήδη δημιουργηθεί στον ελληνικό τουρισμό δύο ταχύτητες. Από τη μία υπάρχουν οι περιοχές και οι επιχειρήσεις που προωθούν και διαχειρίζονται ένα επώνυμο προϊόν και αποτελούν το πιο ισχυρό και έντονα αναπτυσσόμενο κομμάτι του ελληνικού τουρισμού και από την άλλη υπάρχει η άγνωστη Ελλάδα με τη χαμηλή σεζόν και τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν προσφέρουν κάποιο επώνυμο προϊόν. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η εξαιρετικά υψηλή φορολόγηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, εκτός από το ότι πλήττει όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου οξύνοντας την εποχικότητα, δυσχεραίνοντας ή και αποτρέποντας τις επενδύσεις, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στον αδύναμο κρίκο του τουρισμού μας, που αδυνατεί να μετακυλίσει έστω και μέρος των επιβαρύνσεων στους πελάτες.

Το Ινστιτούτο περιλαμβάνει στους αστάθμητους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον ελληνικό τουρισμό ζητήματα σε σχέση με την οικονομία, όπως η εξέλιξη της ισοτιμίας της λίρας ή και του ευρώ, οι αντιδράσεις των αγορών στις πολιτικές του νέου προέδρου των ΗΠΑ, η υλοποίηση του τρίτου μνημονίου και ο διακανονισμός του χρέους της χώρας. Επίσης, επισημαίνει τους γεωπολιτικούς παράγοντες, όπως το προσφυγικό – μεταναστευτικό, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή κ.ά.

Ειδική αναφορά κάνει το Ινστιτούτο στη διαρκώς αυξανόμενη σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει ότι στην αιχμή της σεζόν, φέτος, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό υπερέβησαν το 10% του συνόλου και είναι η τρίτη πολυπληθέστερη κατηγορία μετά τους εργαζομένους στο εμπόριο και στον πρωτογενή τομέα. Κατά το Ινστιτούτο, η δημιουργία ενός σταθερού, απλού και ευέλικτου επενδυτικού πλαισίου θα δώσει περαιτέρω ώθηση στον τουρισμό, που λόγω της κεντρικής θέσης του στην ελληνική οικονομία μπορεί να λειτουργήσει ως ατμομηχανή και για άλλους κλάδους. Για την επίτευξη των στόχων αυτών σημειώνει ότι απαιτείται η εκπόνηση εθνικής χωρικής στρατηγικής με συναινετικές διαδικασίες και έγκριση της Βουλής, η άμεση επαναφορά ενός σύγχρονου ειδικού χωρικού πλαισίου για τον τουρισμό με στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης, η ανάδειξη της σημασίας των περιφερειακών χωροταξικών πλαισίων, η επίσπευση και απλούστευση των διαδικασιών σε επιμέρους διαδικασίες και εργαλεία χωροθέτησης δραστηριοτήτων με σημαντική προστιθέμενη αξία κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή