Ποιες συμφωνίες ολοκληρώθηκαν το τελευταίο δωδεκάμηνο

Ποιες συμφωνίες ολοκληρώθηκαν το τελευταίο δωδεκάμηνο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την απουσία νέων μεγάλων άμεσων ξένων επενδύσεων, σημαντικός αριθμός συμφωνιών ωρίμασε ή και ολοκληρώθηκε το τελευταίο δωδεκάμηνο. Ορισμένες από αυτές τις συμφωνίες είχαν δρομολογηθεί εδώ και χρόνια, ενώ άλλες υπογράφηκαν ή στην περίπτωση των ιδιωτικοποιήσεων, ψηφίστηκαν από τη Βουλή, αλλά υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες για να κλείσουν και οικονομικά. Επίσης, υπάρχει και ένας αριθμός συμφωνιών αμιγώς ιδιωτικού χαρακτήρα που κλείστηκε τη χρονιά το 2016.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ελληνικής φαρμακευτικής Pharmathen, συμφερόντων της οικογενείας Κάτσου, από το βρετανικό private equity, BC Partners. Η συμφωνία έκλεισε κοντά στα 500 εκατ. ευρώ. Ανάλογου μεγέθους εξαγορά ήταν και αυτή της Υαλουργεία Yioula, συμφερόντων οικογενείας Βουλγαράκη, από την πορτογαλική BA Vidro.

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε και η μεταβίβαση του 100% της Αγροτικής Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς στη γερμανική Ergo Insurance Group, θυγατρική της Munich Re, έναντι 90,1 εκατ. ευρώ. Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται και η εξαγορά της Πενταπλάστ, συμφερόντων της οικογένειας Aντωνάτου, από τη βελγική Ravago Group. Είναι η δεύτερη εξαγορά στην Ελλάδα φέτος από τη Ravago. Είχε προηγηθεί τον Ιούλιο η απόκτηση της Δέλτα Χημικής.

Υψηλού προφίλ εξαγορά αποτελεί και η απόκτηση επιπλέον 15% της Hellenic Seaways από τη θυγατρική του ομίλου Grimaldi, Minoan Lines (που κατέχει πλέον το 48,5%), έναντι περίπου 30 εκατ. ευρώ περίπου. Φέτος προχώρησε επίσης η επένδυση της Vivartia στην ΜΕΒΓΑΛ, όπου, μετά την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου, η θυγατρική της MIG κατέχει ποσοστό της τάξης του 43%.

Τον Αύγουστο, ΄ειετα από πολλά χρόνια αναμονής, ολοκληρώθηκε και η εξαγορά του 67% του ΟΛΠ από την Cosco, η οποία κατέβαλε 280,5 εκατ. ευρώ για το 51% και θα καταβάλει αλλά 88 εκατ. για το υπόλοιπο 16% μόλις ολοκληρώσει επενδύσεις ύψους 300 εκατ. στον Πειραιά. Η μεγαλύτερη σε αξία εξαγορά που ολοκληρώθηκε το 2016 –και αυτή με πολυετή καθυστέρηση– ήταν αυτή του 90% της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ, από την Apollo Investment Hold co., έναντι 393,15 εκατ. ευρώ, ενώ πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η εξαγορά του Ηilton Αθηνών από την Home Holdings Συμμετοχών Α.Ε., με μετόχους τις ΤΕΜΕΣ Α.Ε. συμφερόντων του ομίλου Κωνσταντακόπουλου και D-Marine Investments Holding B.V. συμφερόντων του ομίλου Dogus.

Πολύ νωρίτερα το 2016 η Asteras 2020, συμφερόντων της οικογένειας Δουζόγλου, εξαγόρασε το ξενοδοχείο Λητώ στη Μύκονο από το ΤΑΙΠΕΔ έναντι 16,901 εκατ. Φέτος έγινε και η εξαγορά των ξενοδοχείων Corfu Chandris και Dassia Chandris στην Κέρκυρα, όπως και του Club Med Kefalos στην Κω από τον όμιλο Sani/Ikos. Η συνολική επένδυση για αυτά τα τρία ξενοδοχεία είναι της τάξης των 250 εκατ.

Τέλος, το 2016 ψηφίστηκαν από τη Βουλή δύο συμβάσεις παραχώρησης, οι οποίες εφόσον ολοκληρωθούν με επιτυχία μπορεί να φέρουν στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου άνω των 2 δισ. σε άμεσα έσοδα και έως και 20 δισ. σε βάθος χρόνου. Ο λόγος για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Σειρά ακόμα μικρότερων εξαγορών παραμένει σε εκκρεμότητα αλλά αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα όπως της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έναντι 45 εκατ. ευρώ στην Trenitalia, της Αφάντου στη Ρόδο έναντι 42 εκατ. ευρώ και της Κασσιόπης στην Κέρκυρα έναντι 23 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή