Ισπανία και Κύπρος, οι μεγάλες κερδισμένες στον τουρισμό το 2016

Ισπανία και Κύπρος, οι μεγάλες κερδισμένες στον τουρισμό το 2016

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι απόλυτα κερδισμένοι προορισμοί στη Μεσόγειο για το 2016 είναι η Ισπανία και η Κύπρος, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία, καθώς κατάφεραν να ενισχύσουν τα τουριστικά τους έσοδα, εκμεταλλευόμενοι τις απώλειες που κατέγραψαν η Τουρκία, η Ελλάδα και άλλες χώρες στην ευρύτερη περιοχή. Το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστη η Τουρκία, λόγω της αστάθειας που επικρατεί στον προορισμό από τις διαδοχικές τρομοκρατικές επιθέσεις, ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το περασμένο καλοκαίρι. Σε επίπεδο άμεσων τουριστικών εσόδων, η γειτονική χώρα για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016 κατέγραψε απώλειες 7,4 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, τα τουριστικά έσοδα παρουσίασαν πτώση 38,3%, φθάνοντας στα 12 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Επιπροσθέτως, οι αφίξεις των ξένων τουριστών για το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2016 εμφάνισαν πτώση κατά 30,8%, φθάνοντας σε 24,05 εκατ. έναντι 34,8 εκατ. την ίδια περίοδο του 2015. Τα τελευταία δραματικά γεγονότα στη γειτονική χώρα και οι πληροφορίες που προέρχονται από τους ξένους ταξιδιωτικούς οργανισμούς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα είναι πολύ δύσκολο για την Τουρκία να ανακάμψει τουριστικά και τη φετινή χρονιά.

Πέραν, όμως, της γειτονικής χώρας, σημαντικές τουριστικές απώλειες κατέγραψε το 2016 και η Αίγυπτος, επίσης λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων που υπέστη.

Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα τουριστικά έσοδα για το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2016 μειώθηκαν κατά 4,2% ή κατά 575 εκατ. ευρώ, φθάνοντας τα 13,1 δισ. ευρώ. Οι συνολικές διεθνείς αφίξεις για την

ίδια περίοδο παρουσίασαν αύξηση κατά 4,7%, φθάνοντας τα 23,5 εκατ. Η χώρα μας έχασε σημαντικό έδαφος το πρώτο μισό του έτους, πέρυσι, λόγω αδυναμίας επιτυχούς διαχείρισης της τουριστικής της εικόνας στις διεθνείς αγορές σε σχέση με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Κατάφερε, όμως, να περιορίσει, μερικώς, τις απώλειες στα τουριστικά έσοδα κατά τη φθινοπωρινή περίοδο. Παράλληλα, το ίδιο διάστημα παρουσίασαν καλύτερα αποτελέσματα και οι αφίξεις από το εξωτερικό, κυρίως χάρη στις προσφορές των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Ιβηρικό ρεκόρ

Η Ισπανία «έσπασε» μία ακόμη χρονιά όλα τα ρεκόρ, ενισχύοντας περαιτέρω την τουριστική της κυριαρχία στη Μεσόγειο. Για το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2016, τα τουριστικά έσοδα της χώρας αυξήθηκαν κατά 8,4% ή κατά 5,4 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τα 68,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Ισπανικού Ινστιτούτου για τον τουρισμό (ΙΕΤ). Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τον περασμένο Οκτώβριο η μέση δαπάνη ανά τουρίστα στην Ισπανία έφθασε τα 1.023 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 4,8%, όταν στην Ελλάδα τον ίδιο μήνα ήταν 443 ευρώ, εμφανίζοντας πτώση κατά 1,7%. Επίσης, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην Ισπανία για το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2016 αυξήθηκαν κατά 11,8%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015, φθάνοντας σε 75,68 εκατομμύρια.

Κυπριακό θαύμα

Εντυπωσιακή πορεία κατέγραψε και ο κυπριακός τουρισμός κατά την περυσινή σεζόν. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2016, τα έσοδα από τον τουρισμό στην Κύπρο παρουσίασαν αύξηση κατά 12,7%, αγγίζοντας τα 2,23 δισ. ευρώ. Επιπλέον, οι αφίξεις ξένων τουριστών για τη περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου σημείωσαν αύξηση κατά 20,1%, αγγίζοντας τα 3,1 εκατ. τουρίστες.

Αλλά και η Βουλγαρία βγήκε κερδισμένη ως προορισμός την περυσινή σεζόν τόσο σε επίπεδο τουριστικών αφίξεων όσο και σε επίπεδο ταξιδιωτικών εισπράξεων. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού της Βουλγαρίας, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στη γειτονική χώρα για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016 αυξήθηκαν κατά 14,8%, υπερβαίνοντας τα 2,8 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή