Μείωση κόστους δανεισμού για επιχειρήσεις, σταθερό για τα νοικοκυριά τον Νοέμβριο

Μείωση κόστους δανεισμού για επιχειρήσεις, σταθερό για τα νοικοκυριά τον Νοέμβριο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν αμετάβλητο παρέμεινε τον Νοέμβριο του 2016 το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων μειώθηκε. Το περιθώριο επιτοκίου μειώθηκε στις 4,48 εκατοστιαίες μονάδες, έναντι 4,64 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.

Στα υφιστάμενα υπόλοιπα δανείων και καταθέσεων δεν σημειώθηκαν μεταβολές. Το μέσο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μιας ημέρας) διαμορφώθηκε στο 0,37% και το αντίστοιχο επιτόκιο των δανείων στο 4,85%.

Οι μεταβολές αφορούν κυρίως νέες καταθέσεις και χορηγήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 0,35%. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μιας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,12% και το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μιας ημέρας από επιχειρήσεις παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,17%. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,71%.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρουσίασε μείωση κατά 18 μονάδες βάσης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 4,83%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 14,48%. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 48 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,96%.

Σε ό,τι αφορά το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια, αυτό μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 5,70%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 7,36%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας και κυμαινόμενου επιτοκίου μειώθηκε κατά 37 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,61%. Αναλυτικότερα, το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ μειώθηκε κατά 45 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,42% για δάνεια άνω των 250.000 μέχρι και 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 49 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,84%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 37 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,54%. Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,62%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή