Καραγρηγορίου: Θα τηρηθεί ο νέος κανονισμός για VLTs

Καραγρηγορίου: Θα τηρηθεί ο νέος κανονισμός για VLTs

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαρεγκλίτως θα τηρηθεί ο νέος κανονισμός για τα VLTs, τονίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου των Παιγνίων (ΕΕΕΠ), Ευάγγελος Καραγρηγορίου. Ο ίδιος χαρακτηρίζει «λασπολογίες», που στόχο έχουν να θίξουν υπολήψεις, τις κατηγορίες που εξαπέλυσαν πριν από περίπου ένα μήνα οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, σχετικά με τον κανονισμό των παιγνιομηχανών (VLTs). Οι δύο βουλευτές είπαν ότι ο νέος κανονισμός είναι προϊόν συνδιαλλαγής και μάλιστα ο κ. Λοβέρδος στόχευσε στο προεδρείο της ΕΕΕΠ κάνοντας λόγο για μια ρύθμιση που ήταν προϊόν εξαγοράς.

Το προεδρείο της ΕΕΕΠ αντέδρασε αμέσως στις δηλώσεις των δύο βουλευτών, ζητώντας να παρέμβουν οι εισαγγελικές αρχές. «Δεν είμαστε υπέρ των νομικών προσφυγών, αλλά δεν μπορούμε να αφήνουμε αυτές τις κατηγορίες να αιωρούνται. Επίσης δεν αποκλείεται να υπάρξουν και δικές μας νομικές προσφυγές στο μέλλον», λέει προς την «Κ» ο κ. Καραγρηγορίου. O ίδιος υπογραμμίζει ότι μόνον οι προαναφερόμενοι δύο βουλευτές αντέδρασαν στον νέο κανονισμό, ο οποίος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΕΠ, θα τηρηθεί απερέγκλιτα.

Ο κ. Καραγρηγορίου προσθέτει ακόμη ότι οι όροι καθώς και οι προϋποθέσεις εφαρμογής του νέου κανονισμού είναι από τους πιο αυστηρούς στην ευρωπαϊκή ήπειρο. «Με εξαίρεση τη Νορβηγία, καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν επιβάλλει όριο απώλειας χρημάτων παίκτη είτε σε ημερήσια είτε σε εβδομαδιαία κ.ο.κ. βάση», αναφέρει. Προσθέτει ακόμη ότι, σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί την προτελευταία φορά, η ΕΕΕΠ ερεύνησε ενδελεχώς το τι ισχύει σε 15 χώρες της Ε.Ε. πριν εκδώσει τον νέο κανονισμό. Η έρευνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΕΠ, δείχνει ότι, με εξαίρεση τη Νορβηγία, η Ελλάδα έχει το πιο αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας των παιγνιομηχανών, ανεξαρτήτως αν αφορά απελευθερωμένες ή μονοπωλιακές αγορές.

Σε ό,τι αφορά την κατάργηση των 200 μέτρων ως απόσταση μεταξύ των σημείων διενέργειας του παιγνίου, ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ υποστήριξε ότι συνιστά μέτρο προστασίας του κοινού. Ο ίδιος σημειώνει ότι οι αποστάσεις μεταξύ των σημείων διενέργειας του παιγνίου προστατεύουν τον ανταγωνισμό και όχι τους παίκτες. Ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ υποστηρίζει ότι, όσο υφίστανται οι αποστάσεις, τα παίγνια εξαπλώνονται φτάνοντας στις γειτονιές. Αντίθετα, χωρίς τη μεταξύ τους απόσταση, παραδέχεται ότι όλοι θα επιχειρήσουν να στήσουν επιχειρήσεις στο κέντρο των πόλεων και σε σημεία συνάθροισης του κοινού και εν γένει μακριά από τις γειτονιές.

Για την κατάργηση της αναγραφής του ΑΦΜ στην κάρτα παίκτη, ένα άλλο σημείο ισχυρής κριτικής που έχει δεχθεί η ΕΕΕΠ, ο κ. Καραγρηγορίου σημειώνει ότι η διάθεση του αριθμού δελτίου αστυνομικής ταυτότητας είναι υπεραρκετό. «Είναι πλεονασμός να ζητηθεί ο ΑΦΜ απ’ όλους τους παίκτες», παραδέχεται. «Αρκεί», προσθέτει, «η δήλωση του ΑΦΜ μόνον σε όσους κερδίζουν από το παίγνιο και ζητούν βεβαιώσεις κερδών».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΕΠ, η επιτροπή θα έχει πλήρη πρόσβαση και σε πραγματικό χρόνο στα δεδομένα του πληροφοριακού συστήματος που θα ελέγχει το δίκτυο των VLTs. Η επιτροπή θεωρεί ακόμη πως ο νέος κανονισμός των VLTs δεν είναι θέσφατο και ότι δεν έχει χαραχτεί σε πέτρινες πλάκες. Αντίθετα, όπως προβλέπεται μπορεί να γίνουν αλλαγές, στις οποίες μάλιστα έχει συμφωνήσει και ο ΟΠΑΠ, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αντίστοιχα με εκείνα του 2015. Τότε ο ΟΠΑΠ προσέφυγε σε διαιτησία κατά του ελληνικού Δημοσίου. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ, θα πρέπει να λειτουργήσει το σύστημα προτού αντληθούν τα δεδομένα και οι πληροφορίες, που θα δώσουν καλύτερη εικόνα για τη συμπεριφορά των παικτών. Με βάση αυτή την πληροφόρηση θα γίνουν οι όποιες διορθωτικές κινήσεις.

Ερευνα της ΕΕΕΠ σε άλλες χώρες

Για την κατάρτιση του νέου κανονισμού διενέργειας του τυχερού παιγνίου των παιγνιομηχανών (VLTs), η ΕΕΕΠ ερεύνησε σε βάθος τους αντίστοιχους κανονισμούς 15 κρατών- μελών της Ε.Ε., της Αυστραλίας και του Καναδά. Η Επιτροπή απευθύνθηκε σε όσες χώρες της Ενωσης έχουν εκδώσει κανονισμούς VLTs, ανεξαρτήτως αν έχουν μονοπώλια (Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία κ.ά.) ή όχι (Ιταλία, Ολλανδία, Βρετανία κ.ά.). Η Νορβηγία είναι η μόνη από τις 17 χώρες που ερευνήθηκαν και η οποία εφαρμόζει ημερήσιο όριο απώλειας χρημάτων από την πλευρά του παίκτη. Από την άλλη πλευρά, δεν εφαρμόζει αποστάσεις μεταξύ σημείων διάθεσης του παιγνίου των VLTs. Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΕΕΠ, μόνον η Αυστρία θέτει όριο αποστάσεων μεταξύ των σημείων διενέργειας του παιγνίου που ορίζεται 100 έως 300 μέτρα, ανάλογα με το μέγεθος του αστικού κέντρου. Τέλος, χαλαρή είναι και η νομοθεσία σε ό,τι αφορά τη χρήση κάρτας παίκτη. Μόνον τέσσερις χώρες, Ελλάδα, Σουηδία, Νορβηγία και Βικτώρια (Αυστραλία), από τις 17, την έχουν επιβάλει υποχρεωτικά. Καμία, τέλος, χώρα, δεν ζητεί τον ΑΦΜ του παίκτη προκειμένου ο τελευταίος να παίξει στις παιγνιομηχανές VLTs. Μάλιστα, σε ορισμένες χώρες με αυστηρό πλαίσιο, όπως η Φινλανδία, οι παίκτες επιτρέπεται να παίζουν χωρίς κανένα όριο με μετρητά και με προαιρετική χρήση κάρτας παίκτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή