Μακροχρόνια στασιμότητα «βλέπει» ο κ. Χαρδούβελης

Μακροχρόνια στασιμότητα «βλέπει» ο κ. Χαρδούβελης

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σενάριο της στασιμότητας θεωρεί πιο πιθανό για τη μακροπρόθεσμη πορεία της οικονομίας ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Μιλώντας σε εκδήλωση στο πλαίσιο του Money Show ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι αν και η οικονομία εμφανίζει τάσεις σταθεροποίησης, ωστόσο η στασιμότητα – με ρυθμό μεταβολής κάτω του +1%– είναι το πιο πιθανό σενάριο για την πορεία της οικονομίας τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της ανυπαρξίας αναπτυξιακής πολιτικής και της σχετικής αδιαφορίας που επιδεικνύουν οι δανειστές. Περιέγραψε δύο ακόμα πιθανά σενάρια, στα οποία όμως έδωσε πολύ χαμηλές πιθανότητες επιβεβαίωσης: αυτό της ισχυρής ανάπτυξης με ρυθμό άνω του 3% και αυτό της περαιτέρω επιδείνωσης με ύφεση 3% και τελικά την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Οπως τόνισε, στο τέλος του 2014 οι ανισορροπίες της οικονομίας είχαν αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό ενώ είχε πραγματοποιηθεί σημαντική πρόοδος στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, η θετική πορεία ανατράπηκε εξαιτίας της καταστροφικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές στις αρχές του 2015.

Ο κίνδυνος των τραπεζών «ζόμπι»

Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα, υπογράμμισε ότι αν η οικονομία δεν ανακάμψει και δεν αντιμετωπιστούν τα «κόκκινα» δάνεια τότε οι τράπεζες θα παραμείνουν «ζόμπι», αδυνατώντας να χρηματοδοτήσουν υγιείς επιχειρήσεις και ενδεχομένως να χρειαστούν νέα κεφαλαιακή ενίσχυση. Ο κ. Χαρδούβελης, επίσης, αναφέρθηκε στα σημεία που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά ώστε να επιστρέψει η χώρα σε ανάπτυξη. Οπως σημείωσε, απαιτούνται η στροφή της οικονομίας από την κατανάλωση προς τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, η εμπέδωση της οικονομικής σταθερότητας, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας (μέσω της μείωσης της υπερφορολόγησης, της αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας και της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων), η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η ανάκτηση από το ελληνικό Δημόσιο της ικανότητας εξυπηρέτησης του χρέους, η μείωση της ανεργίας και η ενδυνάμωση των κοινωνικών δικτύων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή