Μέχρι τέλους Ιανουαρίου τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Μέχρι τέλους Ιανουαρίου τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) να εγκρίνει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, όπως αυτά έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Για τον σκοπό αυτό, ο ESM αναμένεται να δανειστεί περισσότερα κεφάλαια από τις αγορές φέτος, από ό,τι αρχικώς είχε προβλέψει.

Το σχέδιο για τη μακροπρόθεσμη έκδοση ομολόγων προβλέπει πλέον ότι οι τίτλοι που θα εκδοθούν το 2017 θα είναι αυξημένοι κατά 14% σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, προκειμένου να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες σε ρευστότητα, που σχετίζονται με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, δεν έχει καθοριστεί το μέγεθος της προσφοράς ομολόγων από τον ESM. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Kalin Anev Janse, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ESM, σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Dow Jones Newswires (DJN), «εάν υπάρξει λόγος να αλλάξει ο όγκος έκδοσης ομολόγων στο μέλλον, θα τον αλλάξουμε». Λαμβάνοντας υπόψη ότι φέτος θα εφαρμοστούν όλα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ο στόχος του ESM για την έκδοση μακροπρόθεσμου χρέους για το 2017 διαμορφώνεται στα 57 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο που έχουν εκπονήσει ο ESM και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ελληνικού χρέους, η ελάφρυνση που θα προκύψει από την εφαρμογή τους σε βάθος χρόνου εκτιμάται σε περίπου 21 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ ή περί τα 40 δισ ευρώ. Είναι επίσης η πρώτη –αλλά όχι μοναδική– προϋπόθεση για να εντάξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Σε ό,τι αφορά τον στόχο χρηματοδότησης του ESM, ο κ. Janse δήλωσε στο DJΝ πως είναι πάντα μια εκτίμηση. Μάλιστα, ανέφερε ότι η Ισπανία αποπλήρωσε πέρυσι το ποσό του 1 δισ. ευρώ, από τα δάνεια που έχει λάβει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι η αποπληρωμή του 1 δισ. ευρώ, οδήγησε σε ισόποση μείωση του στόχου χρηματοδότησης του ESM το 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή