Φθηνότερα ασφάλιστρα προσφέρουν τα νοσοκομειακά προγράμματα 3ης γενιάς

Φθηνότερα ασφάλιστρα προσφέρουν τα νοσοκομειακά προγράμματα 3ης γενιάς

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φθηνότερα ασφάλιστρα έως και 40% περίπου, σε σχέση με τα παλιά παραδοσιακά ασφαλιστικά συμβόλαια υγείας, εξασφαλίζουν τα νοσοκομειακά προγράμματα που διατίθενται από την ασφαλιστική αγορά και αφορούν σε συνεργασία με συγκεκριμένους ιατρικούς ομίλους. Πρόκειται για την τρίτη γενιά νοσοκομειακών προγραμμάτων που λειτουργούν στη βάση εμπορικών συμφωνιών που συνάπτουν ασφαλιστικές εταιρείες με μεγάλα νοσοκομεία, εξασφαλίζοντας φθηνότερα ασφάλιστρα, αλλά κάλυψη με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Η βασικότερη διαφορά είναι ουσιαστικά ότι δεν πρόκειται για ισόβια κάλυψη την οποία η ασφαλιστική εταιρεία δεσμεύεται ότι θα τηρήσει σε βάθος χρόνου, ούτε καν για ετήσια ανανεούμενη ασφάλιση, δηλαδή μια κάλυψη που η ασφαλιστική εταιρεία δεσμεύεται ότι θα ανανεώνει με συνέπεια κάθε χρόνο. Αντίθετα, πρόκειται για μια εμπορική συμφωνία που έχει υπογράψει με ένα ή περισσότερα νοσοκομεία για την κάλυψη ενός αριθμού πελατών και η διάρκεια της οποίας πέραν του χρόνου εξαρτάται από την εμπορική πολιτική του νοσοκομείου και όχι της ασφαλιστικής εταιρείας.

Το πλεονέκτημα αυτών των προϊόντων είναι ότι πρόκειται για φθηνότερα και πολύ πιο προσιτά προγράμματα για σημαντικό τμήμα του πληθυσμού με χαμηλό εισόδημα. Ενδεικτικό είναι ότι το κόστος ενός τέτοιου προϊόντος –ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του (π.χ. ύψος της απαλλαγής 500 ευρώ, κάλυψη έως 250.000 ευρώ για έναν ασφαλισμένο 50 ετών)– διαμορφώνεται σήμερα στα 1.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ ένα ετησίως ανανεούμενο στοιχίζει περίπου 1.300 ευρώ τον χρόνο. Αντίστοιχα ένα παλιό συμβόλαιο τύπου ισόβιας κάλυψης μπορεί να στοιχίζει έως και 1.800 ευρώ τον χρόνο.

Παρόμοια προϊόντα υπήρχαν μέχρι πρόσφατα σε επίπεδο πρωτοβάθμιας υγείας, τα οποία εξασφάλιζαν ένα συγκεκριμένο αριθμό π.χ. δωρεάν εξετάσεων ή ιατρικών επισκέψεων σε προσιτό κόστος και σε συγκεκριμένα διαγνωστικά κέντρα. Τα προγράμματα αυτά επεκτείνονται πλέον και σε επίπεδο δευτεροβάθμιας υγείας, δηλαδή νοσοκομειακής περίθαλψης και χαρακτηρίζονται ως προγράμματα τρίτης γενιάς (τύπου capitation στην ασφαλιστική ορολογία), προκειμένου να γίνουν διακριτά με τους άλλους δύο βασικούς τύπους ασφαλιστικών συμβολαίων, δηλαδή:

• τα ισόβιας κάλυψης ασφαλιστικά προγράμματα, που κυκλοφορούσαν μέχρι πρόσφατα στην αγορά και στα οποία η ασφαλιστική εταιρεία δεσμεύεται έναντι του ασφαλισμένου ότι θα διατηρήσει το ίδιο πρόγραμμα με τα ίδια χαρακτηριστικά ισοβίως για τον ασφαλισμένο και

• τα ετησίως ανανεούμενα ασφαλιστικά προγράμματα, στα οποία η εταιρεία δεν αναλαμβάνει ισόβια δέσμευση, αλλά υποχρεώνεται να ανανεώνει κάθε χρόνο το ίδιο πρόγραμμα για όλο το πελατολόγιό της και ότι τυχόν κατάργησή του δεν μπορεί να γίνει μεμονωμένα για συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών, αλλά για το σύνολο του πελατολογίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή