Εκτακτα μέτρα για αποτροπή μπλακ άουτ

Εκτακτα μέτρα για αποτροπή μπλακ άουτ

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πραγματικό εφιάλτη εξελίχθηκε για τις αρμόδιες αρχές το πρόβλημα της επάρκειας της χώρας σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο. Η κατάσταση κλιμακώθηκε επικίνδυνα τις βραδινές ώρες χθες, υποχρεώνοντας τον ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει στην απαγόρευση των προγραμματισμένων εξαγωγών μέσω των διασυνδέσεων με Αλβανία, Βουλγαρία και Τουρκία μέχρι και την Πέμπτη και το υπουργείο Ενέργειας, που συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη το μεσημέρι, να ζητήσει από τους καταναλωτές να περικόψουν τις άσκοπες καταναλώσεις ενέργειας από τις 6 το απόγευμα και μέχρι τα μεσάνυχτα χθες για προληπτικούς λόγους.

Η έκκληση του υπουργείου προς τους καταναλωτές ήταν αποτέλεσμα της αγωνίας που επικράτησε χθες στα αρμόδια επιτελεία που παρακολουθούσαν ώρα με την ώρα την εξέλιξη της ζήτησης που έδειχνε να χτυπάει νέα ρεκόρ και τις διαθέσιμες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής να την καλύπτουν οριακά, έχοντας πλέον στη διάθεσή τους ως μοναδικό μέτρο για την αποτροπή πιθανού μπλακ άουτ τις εκ περιτροπής διακοπές στους οικιακούς καταναλωτές. Για να κρατηθεί το σύστημα όρθιο χρειάστηκε να «σβήσουν» από τις 6 το πρωί χθες και για 48 ώρες τα εργοστάσια χαλυβουργίας και τσιμέντων της χώρας, απελευθερώνοντας συνολικά φορτία 300 MW, ενώ στις 6 το απόγευμα και επί μία ώρα 260 MW έδωσε η Αλουμίνιον της Ελλάδος και 170 MW η Λάρκο. Τρεις μονάδες φυσικού αερίου και συγκεκριμένα οι μονάδες Λαυρίου και Κομοτηνής της ΔΕΗ και η μονάδα της Ηρων Θερμοηλεκτρική λειτούργησαν με πετρέλαιο προκειμένου να περιοριστεί η κατανάλωση του φυσικού αερίου, ενώ στο «φουλ» δούλεψαν τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ. Η απουσία από το σύστημα τριών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ –συγκεκριμένα δύο του Αγ. Δημητρίου και μία της Καρδιάς– για προγραμματισμένη συντήρηση δυσκόλεψε την κατάσταση και αποτέλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, σημείο τριβής στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ των εμπλεκομένων, με τον πρόεδρο της ΡΑΕ κ. Νίκο Μπουλαξή να επιρρίπτει ευθύνες τόσο στη ΔΕΗ όσο και στον ΑΔΜΗΕ για τον κακό προγραμματισμό ενόψει της χειμερινής περιόδου. Η έξοδος από το σύστημα επί αρκετές ώρες μία ημέρα πριν έφερε το σύστημα στα όριά του, ενώ η επαναλειτουργία της χθες απομάκρυνε το ενδεχόμενο των εκ περιτροπής διακοπών ρεύματος και του μπλακ άουτ.

Το σύστημα παραμένει σε κατάσταση «πορτοκαλί συναγερμού» μέχρι την έλευση νέου φορτίου LNG στη Ρεβυθούσα. Αυτό έχει προγραμματιστεί για σήμερα με το πλοίο «Ramdane Adane» που απέπλευσε από την Αλγερία και αναμένεται να δέσει στις 9 το πρωί στο λιμάνι της Ρεβυθούσας και να αρχίσει να ξεφορτώνει από τη 1 το μεσημέρι περί τις 114 χιλιάδες κυβικά φυσικού αερίου. Από την έγκαιρη έλευση του «Ramdane Adane» θα εξαρτηθεί και το εάν ο συναγερμός του συστήματος θα λήξει ή θα αναβαθμιστεί σε επίπεδο «3», δηλαδή «κόκκινος» από «πορτοκαλί» καθώς το σύστημα φυσικού αερίου της χώρας δεν διαθέτει καμία εφεδρεία. Σοβαρές φαίνεται να είναι και οι ευθύνες του ΔΕΣΦΑ γι’ αυτή την εξέλιξη, που δεν προέβλεψε εγκαίρως την αύξηση της ζήτησης και συνέχιζε να τροφοδοτεί τους πελάτες της ΔΕΠΑ (ηλεκτροπαραγωγούς) με ποσότητες πέραν των συμβολαιοποιημένων, ενώ ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές για το πρόβλημα επάρκειας τη Δευτέρα το μεσημέρι καθώς τα αποθέματα είχαν μειωθεί από το Σάββατο.

Η πλευρά του ΔΕΣΦΑ φέρεται να αποδίδει με τη σειρά της ευθύνες στον κακό προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ σε σχέση με τις διαθέσιμες μονάδες της ΔΕΗ, ενώ ευθύνες αποδόθηκαν στη ΡΑΕ και στη ΔΕΗ για το γεγονός ότι δεν προχώρησε σε εισαγωγές για να καλύψει το έλλειμμα από τις λιγνιτικές μονάδες αλλά και ως εταιρεία που έχει διασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικότητας των διασυνδέσεων της χώρας στα βόρεια σύνορα για εισαγωγές και εξαγωγές. Στις επαναλαμβανόμενες έκτακτες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο διήμερο αναδείχθηκαν τα δομικά προβλήματα της αγοράς με βασικότερο την αδυναμία να εκπέμψει το σωστό μήνυμα σε περιόδους υψηλής ζήτησης, να αυξηθούν δηλαδή οι τιμές χονδρικής και να αντιστραφεί αυτόματα το ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών εξισορροπώντας αυτόματα τη ζήτηση και την προσφορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή