Αναβάλλεται για το απόγευμα η γενική συνέλευση ΑΔΜΗΕ – Αναζητείται νέα συμφωνία με τις τράπεζες

Αναβάλλεται για το απόγευμα η γενική συνέλευση ΑΔΜΗΕ – Αναζητείται νέα συμφωνία με τις τράπεζες

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το απόγευμα αναβλήθηκε η γενική συνέλευση της ΔΕΗ η οποία συνήλθε σήμερα με περίπου μιάμιση ώρα καθυστέρηση.

Προηγήθηκε πολύωρη σύσκεψη στο υπουργείο Ενέργειας υπό τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη και τη συμμετοχή των Τραπεζών για να βρεθούν λύσεις στα τεχνικά και νομικά θέματα που απορρέουν από τη συμφωνία που επετεύχθη την περασμένη Παρασκευή.

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε ότι δεν μπορούν να μεταφερθούν δανειακές συμβάσεις ύψους 120 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ στην εταιρία συμμετοχών που θα συσταθεί για τη μεταφορά του 51% του ΑΔΜΗΕ, και αυτό γιατί δεν προβλέπεται στο νόμο για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και απαιτεί νομοθετική ρύθμιση.

Μετά από αυτό αναζητούνται νέα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας της ΔΕΗ προκειμένου να διασφαλισθεί το αίτημα των Τραπεζών και να εγκριθεί από πλευράς τους το πολύπλοκο σχέδιο απόσχισης.

Τα μέτρα που εξετάζονται με στόχο να κλείσουν μέχρι το απόγευμα που θα ξανασυνέλθει σε σώμα η γενική συνέλευση είναι προκαταβολές από το δημόσιο έναντι μελλοντικών καταναλώσεων ρεύματος, προκαταβολές έναντι ανεξόφλητων οφειλών μέχρι την πλήρη απόσβεσή τους και συμψηφισμοί με φόρους που θα πρέπει να καταβάλλει η ΔΕΗ.

Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση από τεχνικής και νομικής πλευράς που δυσκολεύει περισσότερο λόγο και της πίεσης του χρόνου αφού τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν από τους θεσμούς είναι ασφυκτικά ενώ το όλο θέμα ακουμπάει και στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Αυτό που το υπουργείο επιχειρεί να διασφαλίσει μέχρι το απόγευμα είναι μια νέα συμφωνία με τις Τράπεζες, η οποία θα πάρει και τη μορφή μιας νέας επιστολής των Τραπεζών που θα διαβαστεί στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ για να εγκριθεί το σχέδιο της απόσχισης και να μετατεθεί ουσιαστικά το πρόβλημα για αργότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή