Υποχρεωτικό το POS για ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, εστίαση, καφέ, μπαρ

Υποχρεωτικό το POS για ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, εστίαση, καφέ, μπαρ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες εντάσσονται στις επαγγελματικές ομάδες που θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν μηχανήματα POS και να δέχονται πληρωμές με κάρτες έως το τέλος Ιουνίου 2017. Η εγκατάσταση POS θα γίνει σε τρεις φάσεις, με την πρώτη να ολοκληρώνεται στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017, η δεύτερη έως το τέλος του 2017 και η τρίτη έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018. Οι ομάδες επαγγελματιών που πρέπει να έχουν υποχρεωτικά μηχάνημα υποδοχής ηλεκτρονικών καρτών πληρωμής θα καθορίζονται με υπουργική απόφαση, η οποία θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου.

Από την υποχρέωση θα εξαιρεθούν τα περίπτερα, τα μικρά καταστήματα τροφίμων, τα ψιλικατζίδικα, τα μικρά μπακάλικα κ.ά.

Στο μεταξύ, η υφυπουργός Οικονομικών προέτρεψε χθες, μιλώντας στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1, τους φορολογουμένους να κρατούν τις αποδείξεις σε φυσική μορφή, έτσι ώστε να μπορέσουν να αποδείξουν τη συναλλαγή στην περίπτωση που η τράπεζα με τα στοιχεία που θα στείλει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει κάνει κάποια παράλειψη, διευκρινίζοντας πάντως ότι κάτι τέτοιο δεν είναι υποχρεωτικό. Οπως είπε, στόχος της χρήσης «πλαστικού χρήματος» για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου είναι η συμμόρφωση επαγγελματιών και επιχειρήσεων και όχι η φορολογική επιβάρυνση όσων δεν συγκεντρώνουν το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό.

Βέβαια, αν και είναι εύκολη η συγκέντρωση των απαιτούμενων αποδείξεων, καθώς αναγνωρίζονται οι περισσότερες, ωστόσο, εάν κάποιοι δεν καταφέρουν να τις μαζέψουν θα πληρώσουν πρόστιμο 22% επί της διαφοράς των αποδείξεων που έπρεπε να συγκεντρώσουν και αυτών που συγκέντρωσαν.

Αναφορικά με τα ζευγάρια και τους συνδικαιούχους ενός λογαριασμού, διευκρίνισε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις επιμερίζεται το εισόδημα για τη συλλογή αποδείξεων, ενώ για τις περιπτώσεις στις οποίες το όνομα δεν ταυτίζεται με τον λογαριασμό παροχής της ΔΕΗ, είπε ότι τότε η πληρωμή του λογαριασμού δεν θα προσμετράται στο «χτίσιμο» του αφορολογήτου.

Η κ. Παπανάτσιου αναφέρθηκε και στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, το οποίο, όπως είπε, θα είναι ένα εργαλείο που θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και ένα εργαλείο που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή