Φοιτητικές κατοικίες από εταιρείες επενδύσεων ακινήτων

Φοιτητικές κατοικίες από εταιρείες επενδύσεων ακινήτων

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εναλλακτικές κατηγορίες ακινήτων, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν αποτελούσαν καν επενδυτικό προϊόν, τουλάχιστον για τις επενδυτικές εταιρείες ακινήτων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, στρέφονται το τελευταίο διάστημα οι εταιρείες του κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό, φοιτητικές κατοικίες, ξενοδοχεία πόλης και οργανωμένα παραθεριστικά θέρετρα βρίσκονται στο επίκεντρο, ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον να προστεθούν και άλλες περιπτώσεις, όπως π.χ. τα συγκροτήματα φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων, που στην υπόλοιπη Ευρώπη γνωρίζουν σημαντική άνθηση.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ επισημοποίησε τη νέα αυτή στροφή, μέσω της απόκτησης, αντί ποσού 3,7 εκατ. ευρώ, δύο ακινήτων στην Πάτρα από την εταιρεία Καρόλου Α.Ε., τα οποία στη συνέχεια εκμίσθωσε σε τρίτη εταιρεία, η οποία θα αναλάβει το κόστος της ανακατασκευής και της λειτουργίας τους. Το ένα εξ αυτών είναι το ξενοδοχείο Moreas Beach, το οποίο θα ανακατασκευαστεί από τον μισθωτή και θα λειτουργήσει ως ξενοδοχείο της αλυσίδας Moxy, κατόπιν έγκρισης που θα χορηγήσει η Marriott. Το ξενοδοχείο θα έχει δυναμικότητα 116 δωματίων. Πέραν του ξενοδοχείου, ο μισθωτής θα αναλάβει και τη μετατροπή του δεύτερου ακινήτου που απέκτησε η Εθνική Πανγαία σε 48 επιπλωμένα διαμερίσματα, τα οποία θα απευθύνονται σε φοιτητές.

Οι φοιτητικές κατοικίες είναι από τις πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενες αγορές στον κλάδο των ακινήτων διεθνώς, καθώς καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις και ταυτόχρονα μεγάλη ζήτηση για παροχή από ιδιώτες οργανωμένων υπηρεσιών στέγασης προς φοιτητές. Στην Ελλάδα, δεδομένης της ύπαρξης σημαντικού αριθμού φοιτητών που προέρχονται από άλλες πόλεις από αυτήν όπου σπουδάζουν, δημιουργούν σταθερή ζήτηση στέγασης. Την ίδια στιγμή, απουσιάζει η οργανωμένη παροχή υπηρεσιών φοιτητικής στέγασης, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Αντιστοίχως, τα ξενοδοχεία και συνολικά ο κλάδος του τουρισμού παραμένει στο επίκεντρο για τις ΑΕΕΑΠ. Στο πλαίσιο αυτό, η Grivalia Properties, μέσω της κατά 100% θυγατρικής της Grivalia Hospitality, ανακοίνωσε την πρώτη της επένδυση, αποκτώντας το 60% του ιδιωτικού νησιού Pearl Island στον Παναμά, όπου δρομολογείται η ανάπτυξη πολυτελούς παραθεριστικού θερέτρου και εκατοντάδων κατοικιών. Η εταιρεία θα δαπανήσει 27 εκατ. ευρώ για την εξαγορά από την μέχρι πρότινος ιδιοκτήτρια Dolphin Capital Investors, ενώ για την ανάπτυξη του συγκροτήματος θα απαιτηθούν επιπλέον 66,5 εκατ. ευρώ.

Η τάση της διεύρυνσης του χαρτοφυλακίου με νέες κατηγορίες ακινήτων αναμένεται να συνεχιστεί και στο άμεσο μέλλον, καθώς οι ΑΕΕΑΠ επιδιώκουν να επιμερίσουν το επενδυτικό τους ρίσκο και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν υψηλότερες αποδόσεις. Ετσι, εναλλακτικές μορφές ακινήτων θα παραμείνουν στο επίκεντρο, ιδίως από τη στιγμή που ενισχύουν την κερδοφορία των εταιρειών και προσφέρουν ευκαιρία για υψηλές υπεραξίες στο μέλλον. Ηδη, η Grivalia Hospitality συνεχίζει την αναζήτηση τουριστικών επενδυτικών έργων και στην Ελλάδα, ενώ η Εθνική Πανγαία δεν αποκλείει την εξαγορά και άλλων ακινήτων, είτε ξενοδοχείων είτε κτιρίων, για τη μετατροπή τους σε φοιτητικές κατοικίες, τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας. Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των πρώτων της κινήσεων στην Πάτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή