Σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία συνεχίζεται η πτώση στην αγορά κατοικίας στην Ε.Ε.

Σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία συνεχίζεται η πτώση στην αγορά κατοικίας στην Ε.Ε.

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον τίτλο της δεύτερης χειρότερης αγοράς κατοικίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά την Κύπρο, καταλαμβάνει η Ελλάδα, έπειτα και από τη δημοσίευση των στοιχείων της Eurostat για την πορεία των τιμών πώλησης κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2016. Ειδικότερα, όπως προκύπτει, οι μόνες χώρες όπου οι τιμές εξακολουθούν να υποχωρούν σε ετήσια βάση, είναι η Ιταλία με 0,9%, η Κύπρος με 3,3% και η Ελλάδα, όπου με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας η πτώση του τρίτου τριμήνου άγγιξε το 1,5% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Στον αντίποδα, στην υπόλοιπη Ευρώπη, η αγορά κατοικίας έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης, καθώς οι τιμές κατέγραψαν ετήσια άνοδο της τάξεως του 4,3%, ενώ στην Ευρωζώνη η αύξηση διαμορφώθηκε σε 3,4%. Μάλιστα, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο που καταγράφεται από το πρώτο τρίμηνο του 2008, λίγους μήνες πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers, που πυροδότησε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ανοδική πορεία των τιμών των κατοικιών αντανακλά τη σταθερή υποχώρηση της ανεργίας στην Ευρωζώνη αλλά και τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, σε συνδυασμό με την ήπια, πλην όμως σταθερή οικονομική ανάπτυξη.

Μάλιστα, ακόμα και στις χώρες όπου οι τιμές εξακολουθούν να υποχωρούν, δηλαδή στην Ιταλία και στην Κύπρο, η εικόνα είναι αισθητά βελτιωμένη τα τελευταία τρίμηνα. Συγκεκριμένα, στην Κύπρο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,4% κατά το δεύτερο τρίμηνο, σε σχέση με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, ενώ κατά το τρίτο τρίμηνο η πορεία ήταν σταθεροποιητική. Αντίστοιχα, στην Ιταλία κατά τη διάρκεια του 2016, οι τιμές έχουν καταγράψει επίσης σταθεροποιητική πορεία, παρότι το έτος ξεκίνησε με πτώση της τάξεως του 0,2%.

Στην Ελλάδα, η πορεία των τιμών επίσης μοιάζει να οδεύει προς σταθεροποίηση, έστω και με μεγαλύτερη καθυστέρηση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά το πρώτο περυσινό τρίμηνο, ο ρυθμός υποχώρησης των τιμών άγγιζε το 4,3%, για να μειωθεί σε 2,6% κατά το δεύτερο τρίμηνο και κατά 1,5% κατά το τρίτο τρίμηνο.

Ενδεικτικό της πορείας σταθεροποίησης των τιμών στην αγορά κατοικίας είναι και το ότι στην Αθήνα, η πτώση του τρίτου τριμήνου περιορίστηκε σε μόλις 0,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Στη Θεσσαλονίκη οι τιμές μειώθηκαν κατά 1,4%, στις άλλες μεγάλες πόλεις κατά 1,2% και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας (κυρίως σημεία πώλησης εξοχικών κατοικιών), η πτώση διαμορφώθηκε σε 3%.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης των τιμών σε ετήσια βάση κατά το τρίτο τρίμηνο κατέγραψε η αγορά κατοικίας της Ουγγαρίας με 11,6%, ενώ ακολούθησε εκείνη της Λετονίας με 10,8%. Μεγάλη αύξηση της τάξεως του 8,8% παρατηρήθηκε και στη γειτονική Βουλγαρία. Στη Γερμανία οι τιμές αυξήθηκαν κατά 6,5%, στη Μεγ. Βρετανία η άνοδος άγγιξε το 7,3%, καθώς η αγορά δεν φάνηκε να επηρεάζεται σημαντικά από το Brexit, ενώ στην Ισπανία παγιώθηκε η πορεία ανάκαμψης της αγοράς κατοικίας, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή