Με ηλεκτρονικές πληρωμές μόλις 7 δισ. εξασφαλίζουν όλοι το αφορολόγητο όριο

Με ηλεκτρονικές πληρωμές μόλις 7 δισ. εξασφαλίζουν όλοι το αφορολόγητο όριο

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταδικασμένο να μην αποδώσει μέσα στο 2017 πριν καν ενεργοποιηθεί είναι το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την τόνωση των πληρωμών με «πλαστικό» και «ηλεκτρονικό» χρήμα. Για να εκπληρώσουν την καινούργια τους φορολογική υποχρέωση, οι οκτώ εκατομμύρια φορολογούμενοι θα χρειαστεί να κάνουν συναλλαγές μέσω καρτών και e-banking που δεν ξεπερνούν –βάσει των δηλωθέντων εισοδημάτων– τα 7 – 8 δισ. ευρώ στην καλύτερη για το υπουργείο Οικονομικών περίπτωση. Ηδη, οι πληρωμές με κάρτες –όπως προκύπτει από εκτιμήσεις στελεχών της τραπεζικής αγοράς αλλά και στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος– ανήλθαν μέσα στο 2016 σε τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ, χωρίς στο ποσόν αυτό να συμπεριλαμβάνονται και οι συναλλαγές αλλοδαπών κατόχων καρτών όπως για παράδειγμα οι τουρίστες. Πρακτικά, το υπουργείο Οικονομικών έφτιαξε ένα σύστημα για να ζητήσει –μέσα στο 2017– λιγότερες πληρωμές με κάρτα από αυτές που ήδη γίνονται. Ετσι, ακόμη και αν ξεπεραστούν οι πολλές δυσκολίες που καθιστούν προς το παρόν το μέτρο ανεφάρμοστο –δεν έχουν εκδοθεί όλες οι αποφάσεις, δεν έχει αναπτυχθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη συγκέντρωση των συναλλαγών, δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα κίνητρα για τη διενέργεια περισσότερων ηλεκτρονικών πληρωμών από αυτές που προβλέπει ο νόμος κ.λπ.– η εισπρακτική απόδοση για το Δημόσιο μέσα στο 2017 αναμένεται να είναι μηδενική. Η μοναδική «ελπίδα» είναι να εκπαιδευθεί ακόμη περισσότερο το κοινό στη χρήση του «πλαστικού χρήματος» και να αναπτυχθεί η κατάλληλη υποδομή, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί για την τόνωση των φορολογικών εσόδων στο μέλλον.

Από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων, προκύπτει ότι το εισόδημα που δηλώνει το σύνολο των Ελλήνων στην εφορία δεν ξεπερνάει πλέον τα 75 δισ. ευρώ (από 110 δισ. ευρώ που ήταν το 2009). Εκτός από τη συνολική μείωση του δηλωθέντος εισοδήματος, τα στοιχεία έχουν καταγράψει και τη «φτωχοποίηση» των φορολογουμένων. Ετσι:

• Περίπου οι 16 στους 100 δηλώνουν έως…1 .000 ευρώ τον χρόνο. Είναι περίπου 1,26 εκατ. φορολογούμενοι.

• Από 1.000 έως 5.000 ευρώ ετησίως εμφανίζουν 2,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι, δηλαδή το 27,5% του συνόλου των φορολογουμένων.

• Από 5.000 έως 10.000 ευρώ δηλώνουν ο ένας στους τέσσερις: περίπου 1,9 εκατ. άτομα ή το 24% του συνόλου.

• Από 10.000 έως 15.000 ευρώ δηλώνουν 1,14 εκατ. που αντιστοιχούν περίπου στο 14% του συνολικού αριθμού των φορολογουμένων, ενώ από 15.000 έως 20.000 ευρώ εντοπίζονται μόλις 840.000 άτομα – δηλαδή περίπου ο ένας στους 10.

• Από 20.000 ευρώ και πάνω δηλώνουν μόλις 610.000 άτομα, ούτε καν το 8% του συνόλου.

Με δεδομένες αυτές τις αναλογίες, οι οποίες επιδεινώνονται χρόνο με τον χρόνο καθώς ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός φορολογουμένων μετατοπίζεται προς τη «βάση» της εισοδηματικής πυραμίδας, ήρθε το υπουργείο Οικονομικών για να δημιουργήσει την κλίμακα βάσει της οποίας πρέπει να προκύψουν οι ηλεκτρονικές πληρωμές που θα πρέπει να κάνει καθένας από τα οκτώ εκατομμύρια των φορολογουμένων. Η κλίμακα έχει τρεις συντελεστές:

• 10% για έχοντες εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ τον χρόνο. Με βάση τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν, αυτός θα είναι και ο συντελεστής που θα χρησιμοποιηθεί για το 67,5% των φορολογουμένων.

• 15% για το τμήμα του εισοδήματος από τις 10.000 έως τις 30.000 ευρώ, συντελεστής που αφορά στο υπόλοιπο 32,5% των φορολογουμένων.

• 20% για εισοδήματα από 30.000 ευρώ και πάνω, συντελεστής που αφορά σε μια ισχνή μειοψηφία ούτε καν 400.000 φορολογουμένων.

Η εφαρμογή αυτής της κλίμακας στα εισοδήματα των φορολογουμένων –και με δεδομένο ότι περίπου δύο εκατομμύρια συνταξιούχοι ηλικίας άνω των 70 ετών δεν έχουν υποχρέωση να κάνουν πληρωμές με κάρτες– οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών σε επίπεδο έτους δεν χρειάζεται να ξεπεράσει τα 7 – 8 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή