Κίνδυνος για νέο σπιράλ ύφεσης από την καθυστέρηση της αξιολόγησης

Κίνδυνος για νέο σπιράλ ύφεσης από την καθυστέρηση της αξιολόγησης

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το οικονομικό κόστος των καθυστερήσεων και των αναβολών στις διαδικασίες αξιολόγησης, δηλαδή μιας τελικής συμφωνίας για το πρόγραμμα προσαρμογής, μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερο για την Ελλάδα από το πιθανό όφελος, το οποίο επιπλέον θα αποδειχθεί προσωρινό». Αυτό αναφέρουν οι αναλυτές του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής στην τριμηνιαία τους έκθεση που δημοσιοποίησαν, επισημαίνοντας ότι το χειρότερο είναι ότι η επιβράδυνση που παρατηρείται θα συμπαρασύρει και άλλα μεγέθη, όπως, για παράδειγμα, τους φόρους δημιουργώντας νέους φαύλους κύκλους και μιας μακροχρόνιας στασιμότητας.

Ακόμη και αν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, σύμφωνα με το Γραφείο, δεν εξασφαλίζονται η εφαρμογή του τρίτου προγράμματος προσαρμογής και η εκταμίευση των προβλεπόμενων δόσεων της τρέχουσας δανειακής σύμβασης για τους εξής λόγους:

• Πρώτον, θα χρειαστεί χρόνος για την πλήρη εφαρμογή των νομοθετικών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και των τυχόν εκκρεμοτήτων που θα μεταφερθούν στο επόμενο στάδιο.

• Δεύτερον, ακολουθεί αμέσως μετά τη δεύτερη, η τρίτη αξιολόγηση προόδου που πρέπει να τελειώσει σε ασφυκτικά σύντομο χρονικό διάστημα. Η επόμενη αξιολόγηση περιλαμβάνει (πέραν των τυχόν εκκρεμοτήτων, μεταξύ άλλων, στην ενέργεια, στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και στις ιδιωτικοποιήσεις): νέες ιδιωτικοποιήσεις, περαιτέρω ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, κατάρτιση νέου κώδικα φορολογίας για να απλουστευθεί η τωρινή νομοθεσία και την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές.

Οι αναλυτές «ελπίζουν» ότι, ακόμη και αν καθυστερήσει η τρίτη αξιολόγηση, δεν θα συμβεί το ίδιο με την εκταμίευση των δόσεων, ώστε να καλύψει τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας που το 2017 θα ανέλθουν σε 16,2 δισ. ευρώ.

Στην έκθεση του Γραφείου έχει προστεθεί ένα κεφάλαιο υπό τον τίτλο «Τέταρτο μνημόνιο;». Στο κεφάλαιο αυτό αναλύονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μετά το 2018 και το τι σημαίνει το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι η χώρα μας μετά το 2018 θα χρειαστεί δάνεια για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της. Αυτά μπορούν να εξευρεθούν είτε από τις αγορές, εφόσον έχει καταφέρει να βγει σε αυτές, είτε από τον ΕΜΣ. Και αυτό το γεγονός αποτελεί πεδίο που δυσκολεύει και το κλείσιμο της αξιολόγησης λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων μεταξύ ΔΝΤ, Ε.Ε. και ελληνικής κυβέρνησης. «Ενα νέο αίτημα το 2018 για δάνειο από τον EΜΣ θα συνοδευθεί, σύμφωνα με τους κανόνες του, από ένα νέο, το τέταρτο μνημόνιο. Αλλά οι δυσκολίες έγκρισης ενός νέου προγράμματος από τους εταίρους, που θα βρίσκονται υπό σημαντικές πολιτικές πιέσεις, καθιστά επίφοβους τους όρους που θα το συνοδεύουν».

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τον ΕΜΣ ή χρηματοδότηση μέσω εξόδου στις αγορές, τότε η πτώχευση, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, θα είναι αναπόφευκτη με πιθανότατη συνέπεια την έξοδο από το ευρώ. Τα πιθανά προβλήματα που θέτει μια πτώχευση είναι προβλέψιμα – νέα καταβύθιση της παραγωγής, τραπεζική κρίση, διακοπή των εισροών από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε., αβεβαιότητα και, στην περίπτωση εξόδου από το κοινό νόμισμα, υποτιμήσεις του εθνικού νομίσματος, έντονες τάσεις για σπιράλ πληθωρισμού και υποτιμήσεων που θα απαιτούν εξαιρετικά περιοριστική νομισματική πολιτική κ.λπ. και με το εξωτερικό, δημόσιο και ιδιωτικό χρέος να επικρέμαται απειλητικό ως «δαμόκλειος σπάθη», σημειώνει το Γραφείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή