Αναπάντητα ερωτήματα και μεγάλες ανισότητες χαρακτηρίζουν το νέο ασφαλιστικό

Αναπάντητα ερωτήματα και μεγάλες ανισότητες χαρακτηρίζουν το νέο ασφαλιστικό

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τελευταίο διάστημα και ενόψει της εφαρμογής από 1/1/2017 του νέου ασφαλιστικού νόμου 4387/2016, έχει εκδοθεί πληθώρα διευκρινιστικών εγκυκλίων από τη Διοίκηση. Αρκετά από τα έως τώρα αμφισβητούμενα σημεία του νόμου έχουν ξεκαθαριστεί, ωστόσο πολλά ερωτήματα παραμένουν ακόμα αναπάντητα. Παράλληλα εξακολουθεί να υπάρχει εύλογος προβληματισμός για την πρακτική εφαρμογή των νέων διατάξεων, αλλά και για το κατά πόσο επιτυγχάνεται τελικά ο ορθολογικός και δίκαιος επιμερισμός των ασφαλιστικών βαρών μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών επαγγελματιών.

Επιχειρώντας να συνοψίσουμε κάποια βασικά θέματα που απασχολούν τους πελάτες μας στην ASnetwork, σημειώνουμε τα εξής:

Για τα μέλη διοικητικού συμβουλίου Α.Ε., τα οποία λαμβάνουν αμοιβή ή αποζημίωση οποιασδήποτε μορφής για την ιδιότητά τους αυτή, οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές τόσο από την εταιρεία (εργοδότη) όσο και από τα ίδια τα μέλη του Δ.Σ., όπως δηλαδή ισχύει στην περίπτωση των απλών μισθωτών. Εφόσον η ανωτέρω αμοιβή καταβάλλεται άπαξ κατ’ έτος, αυτή διαιρείται διά 12 και οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται επί των μηνιαίων ποσών που προκύπτουν. Αν τα μέλη Δ.Σ. δεν λαμβάνουν αμοιβή ή αποζημίωση, τότε δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και δεν ισχύει το κατώτατο πλαφόν των 586,08 ευρώ.

Αντίθετα, στην περίπτωση που τα μέλη διοικητικού συμβουλίου Α.Ε. είναι και μέτοχοι της Α.Ε. με ποσοστό τουλάχιστον 3%, οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Συνεπώς, βαρύνονται με το σύνολο των οφειλόμενων εισφορών και μάλιστα ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν λαμβάνουν αμοιβή ή αποζημίωση. Στην τελευταία αυτή περίπτωση οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές που υπολογίζονται πάνω στο κατώτατο πλαφόν των 586,08 ευρώ, το οποίο ισχύει για όλους τους αυτοαπασχολούμενους /ελεύθερους επαγγελματίες.

Τονίζεται ότι η Διοίκηση δεν έχει λάβει έως τώρα θέση για το κατά πόσο οι αμοιβές των μελών Δ.Σ., οι οποίες προέρχονται από τα διανεμηθέντα κέρδη της ανώνυμης εταιρείας, υπάγονται σε ασφαλιστικές εισφορές. Θεωρούμε ότι οι αμοιβές αυτές, οι οποίες φορολογούνται ως μέρισμα, σε αντίθεση με τις λοιπές αμοιβές των μελών Δ.Σ. που φορολογούνται ως μισθός, δεν υπόκεινται σε εισφορές καθόσον δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι απορρέουν από σχέση εξαρτημένης εργασίας (σε αντίθεση με τις αμοιβές από τα κέρδη που μπορεί να λαμβάνουν οι μισθωτοί μιας εταιρείας). Ωστόσο, δεδομένου ότι η σχετική εγκύκλιος κάνει αναφορά σε «αμοιβές οποιαδήποτε μορφής» των μελών Δ.Σ., το θέμα χρήζει άμεσης διευκρίνισης.

Με τον νέο νόμο επιχειρείται (ορθά, κατά την άποψή μας) να εξομοιωθούν με τους μισθωτούς οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε διαρκή βάση σε ένα ή δύο (φυσικά ή νομικά) πρόσωπα, δεδομένου ότι οι σχέσεις αυτές υποκρύπτουν –συνήθως– εξαρτημένη εργασία. Σκοπός του νόμου είναι, προφανώς, να επιβαρυνθεί και ο «εργοδότης» με τις ασφαλιστικές εισφορές που του αναλογούν.

Η πρόσφατη σχετική εγκύκλιος διευκρίνισε ότι, προκειμένου να εφαρμοστεί η διάταξη, πρέπει ο ασφαλισμένος να αναγράψει στο δελτίο παροχής υπηρεσιών που εκδίδει ότι υπάγεται στην ανωτέρω ρύθμιση, ώστε ο «εργοδότης» να αποδώσει τις ασφαλιστικές εισφορές που τον βαρύνουν. Σε περίπτωση που ο «εργοδότης» δεν συμμορφωθεί, ο ασφαλισμένος οφείλει να τον «καταγγείλει» στον ΕΦΚΑ. Το «βάρος» επομένως για την εφαρμογή της ρύθμισης επωμίζεται ο ασφαλισμένος, ο οποίος προφανώς βρίσκεται σε μειονεκτική θέση έναντι του εργοδότη.

Περαιτέρω, η διάταξη μπορεί εύκολα να καταστρατηγηθεί στην πράξη με την έκδοση ενός και μόνο δελτίου παροχής υπηρεσιών, αμελητέας αξίας, σε τρίτο πρόσωπο (ώστε να μην πληρούται το αριθμητικό κριτήριο των έως δύο εργοδοτών), δεδομένου ότι δεν τίθεται και κάποιο ποσοτικό κριτήριο ως προς το ύψος των αμοιβών που καταβάλλονται από τους οιονεί εργοδότες, σε σχέση με το συνολικό εισόδημα του ελεύθερου επαγγελματία. Αντίθετα, η αντίστοιχη φορολογική διάταξη προβλέπει, μεταξύ άλλων προϋποθέσεων, το ότι το 75% του ακαθάριστου εισοδήματος πρέπει να προέρχεται από ένα πρόσωπο, προκειμένου το σχετικό εισόδημα να φορολογείται ως μισθός. Θεωρούμε, επομένως, ότι η ασφαλιστική διάταξη πρέπει να εναρμονιστεί με την αντίστοιχη διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Πρόσφατη εγκύκλιος διευκρίνισε αρκετά σημεία αναφορικά με τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων /ελεύθερων επαγγελματιών με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση της δραστηριότητάς τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές το τι θα συμβεί πχ. αν το φορολογικό αποτέλεσμα μιας χρήσης προσαυξηθεί μελλοντικά, έπειτα από φορολογικό έλεγχο, με λογιστικές διαφορές, αν δηλ. θα βεβαιώνονται αναδρομικά ασφαλιστικές εισφορές επί της διαφοράς, κ.λπ. Επίσης, πώς θα ρυθμιστεί η περίπτωση προσώπου που μείνει χωρίς εισοδήματα ή καταστεί ανίκανος προς απασχόληση την επόμενη χρονιά.

* Οι κ.κ. Γιώργος Σαμοθράκης και Τζένη Πάνου είναι υπεύθυνοι του φορολογικού τμήματος της ASnetwork (www.asnetwork.gr).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή