Μεγάλη επιδείνωση σε μεταποίηση και καταναλωτική εμπιστοσύνη

Μεγάλη επιδείνωση σε μεταποίηση και καταναλωτική εμπιστοσύνη

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 16 μηνών βρέθηκε τον Ιανουάριο του 2017 ο δείκτης PMI (Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών) που καταρτίζει η Markit, ενώ αμετάβλητος παρέμεινε τον ίδιο μήνα ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ, καθώς η επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης «εξουδετέρωσε» τις όποιες θετικές τάσεις στους υπόλοιπους κλάδους.

Ειδικότερα, ο δείκτης PMI της Markit διαμορφώθηκε στις 46,6 μονάδες έναντι 49,3 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή που σημειώθηκε τον Ιανουάριο είναι και η ασθενέστερη σε σύγκριση με την επί μακρόν καταγεγραμμένη μέση τιμή στην ιστορία της έρευνας (49,4 μονάδες). Η ύφεση, η οποία ήταν αποτέλεσμα έντονης μείωσης τόσο της παραγωγής όσο και των νέων παραγγελιών, ώθησε τις εταιρείες σε περαιτέρω μείωση του αριθμού των εργαζομένων. Στην ανάλυσή της η Markit επισημαίνει ότι «τα τελευταία στοιχεία της έρευνας για τον δείκτη PMI υπέδειξαν επίσης τον εντονότερο ρυθμό αύξησης του κόστους που έχει καταγραφεί σε διάστημα 70 μηνών.

Δεδομένου ότι οι ανταγωνιστικές πιέσεις αποτρέπουν τις εταιρείες να αυξήσουν τις τιμές πώλησης, τα περιθώρια λειτουργικού κέρδους στενεύουν και κατά συνέπεια οι εταιρείες αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης της επιβάρυνσης κόστους μέσα στους επόμενους μήνες».

Σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διατηρήθηκε στις 95,1 μονάδες, επίδοση η οποία είναι η υψηλότερη από τον Απρίλιο του 2015. Στους επιμέρους τομείς, θετικές μεταβολές κατέγραψαν οι υπηρεσίες, οι κατασκευές και το λιανικό εμπόριο, ενώ σχεδόν αμετάβλητη διατηρήθηκε η βιομηχανία. Στον αντίποδα, αρνητικές τάσεις επικράτησαν στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία αντιστάθμισε τις όποιες θετικές μεταβολές των παραπάνω τομέων. «Οι επιχειρήσεις φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής, δεδομένης της αβεβαιότητας για την πορεία του προγράμματος», σχολίασε το ΙΟΒΕ, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην καθυστέρηση της βελτίωσης των συνθηκών ρευστότητας. Οσον αφορά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, το ΙΟΒΕ κάνει λόγο για πρόσθετες πιέσεις στα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, λόγω της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή