Μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις δανείων ζητεί η ΤτΕ

Μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις δανείων ζητεί η ΤτΕ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), κατά την οποία στο επίκεντρο θα βρεθεί το ακανθώδες ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τράπεζες και ΤτΕ θα συζητήσουν για τον καλύτερο συντονισμό στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, που αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση αλλά ευρύτερα και για την εγχώρια οικονομία. Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να θέσει το ζήτημα της αποτελεσματικότερης διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων μέσω μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων, που θα αντιμετωπίζουν πραγματικά τα προβλήματα και όχι βραχυπρόθεσμων λύσεων, που μέχρι τώρα κυριαρχούν και οι οποίες περισσότερο μεταθέτουν παρά λύνουν τα προβλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, και ο SSM έχει ζητήσει από τις τράπεζες να κινηθούν ταχύτερα και να προσαρμόσουν τις εταιρικές δομές για την επίτευξη μακροχρόνιων και βιώσιμων λύσεων. Οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά περίπου 40% μέχρι το τέλος του 2019.

Χθες, το προεδρείο της ΕΕΤ είχε μπαράζ συναντήσεων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του νέου προέδρου Νίκου Καραμούζη για την αναβάθμιση του ρόλου της. Το προεδρείο της ΕΕΤ έγινε δεκτό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις και τις προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι τράπεζες. Επισήμαναν στον Πρόεδρο ότι η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη είναι η σημαντικότερη παράμετρος για την αποκατάσταση της ομαλότητας και την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της χώρας, του δημόσιου χρέους, της απασχόλησης, της φτώχειας και των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Η ταχύτατη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές και η βιώσιμη αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους είναι αυτό που τώρα χρειαζόμαστε ώστε να οδηγηθούμε στην αποκλιμάκωση των αβεβαιοτήτων και των κινδύνων και να διαμορφώσουμε ευνοϊκό επενδυτικό και οικονομικό κλίμα» σημειώθηκε στην ανακοίνωση της ΕΕΤ. Ακολούθησε συνάντηση και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, κατά την οποία επισημάνθηκε ότι παρά το αβέβαιο και δύσκολο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί και τις δυσχέρειες που υπάρχουν, ο τραπεζικός τομέας έχει σταθεροποιηθεί και εμφανίζει σαφή στοιχεία βελτίωσης. Αναφορικά με τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, υπογραμμίστηκαν η ανάγκη επιστροφής καταθέσεων, η άρση των capital controls και τα «κόκκινα» δάνεια. Οι τράπεζες έθεσαν και το ζήτημα των νομοθετικών πρωτοβουλιών που εκκρεμούν όπως ο εξωδικαστικός διακανονισμός επιχειρηματικών δανείων, οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες, φορολογικές ρυθμίσεις κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή