Ρέγκλινγκ: «Δεν έχουν γίνει ακόμα μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν το 2015»

Ρέγκλινγκ: «Δεν έχουν γίνει ακόμα μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν το 2015»

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχουν εφαρμοστεί τα συμφωνηθέντα με τις ελληνικές αρχές από τον Αύγουστο του 2015 και γι’ αυτό υπάρχει καθυστέρηση των εκταμιεύσεων, ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο κατά τη διάρκεια συζήτησης με βουλευτές εθνικών κοινοβουλίων και ευρωβουλευτές. Ωστόσο, σημείωσε πως η χώρα μας είχε κάνει πρόοδο το 2014, όταν η οικονομία της επέστρεψε στην ανάπτυξη και απέκτησε πάλι πρόσβαση στην αγορά ομολόγων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι από τον Αύγουστο του 2015, η Ελλάδα έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος, ενώ έχουν εκταμιευθεί περίπου 32 δισ. ευρώ από τότε.

Ο κ. Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε την Ελλάδα «ειδική περίπτωση» σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που βρέθηκαν σε πρόγραμμα, καθώς είναι στη μέση του τρίτου προγράμματός της. Επίσης ανέφερε ότι «Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρος έδειξαν ότι η προσέγγισή μας λειτουργεί», υπογραμμίζοντας πως «Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία είναι στις κορυφαίες πέντε θέσεις της λίστας των χωρών με τις περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα». Αναφορικά με τις συζητήσεις για το ενδεχόμενο η χώρα μας να χρειαστεί τέταρτο μνημόνιο, ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι σε περίπτωση που τηρηθούν τα όσα έχουν συμφωνηθεί δεν θα υπάρξει ανάγκη για νέο πρόγραμμα μετά τη λήξη του τρέχοντος, τον Αύγουστο του 2018.

Στο μεταξύ, η Deutsche Bank σε σχετική ανάλυσή της εκτιμά ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να κρατήσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στο EuroWorking Group της 9ης Φεβρουαρίου. Επίσης αναφέρει ότι η αβεβαιότητα σχετικά με την τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προκαλεί αναταράξεις στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, ενώ η απουσία προόδου θα μπορούσε να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις έως και μετά τις ολλανδικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις 15 Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή