Εντατικές προσπάθειες για τη μείωση των επισφαλειών ζητεί η ΤτΕ

Εντατικές προσπάθειες για τη μείωση των επισφαλειών ζητεί η ΤτΕ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρότερη βούληση και εντατικοποίηση των προσπαθειών για την επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ζήτησε από τους επικεφαλής των εγχώριων τραπεζών ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας που παρέθεσε στον διοικητή της ΤτΕ η Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ), ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι οι τράπεζες πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους, να εστιάσουν στις μακροχρόνιες λύσεις που αντιμετωπίζουν πραγματικά τα προβλήματα και υπογράμμισε τη σπουδαιότητα επίτευξης των επιχειρησιακών στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων όπως έχουν δεσμευτεί.

Στο γεύμα εργασίας μετείχαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών κ. Λεωνίδας Φραγκαδάκης (Εθνική Τράπεζα), Δημήτριος Μαντζούνης (Alpha Bank), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Γιώργος Πουλόπουλος (Τράπεζα Πειραιώς), Θεόδωρος Πανταλάκης (Attica Bank) ο πρόεδρος της ΕΕΤ κ. Νικόλαος Καραμούζης, ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ, κ. Χρήστος Γκόρτσος, καθώς και οι επικεφαλής των βασικών επιτροπών της ΕΕΤ κ.ά. Από πλευράς ΤτΕ, εκτός του διοικητή, συμμετείχαν επίσης ο υποδιοικητής κ. Θεόδωρος Μητράκος, καθώς και μέλη της Νομισματικής Επιτροπής και άλλα στελέχη της κεντρικής τράπεζας.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης η γενικότερη κατάσταση στην οικονομία, η πρόοδος της αξιολόγησης και η κατάσταση των τραπεζών. Οι διοικήσεις των τραπεζών μετέφεραν στον διοικητή τον προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις στην οικονομία και τις τράπεζες εξαιτίας των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ συζητήθηκαν και οι σοβαρές εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων (εξωδικαστικός συμβιβασμός, νομική κάλυψη τραπεζικών στελεχών που θα εμπλακούν σε αναδιαρθρώσεις – διαγραφές χρεών καθώς και ο λογιστικός – φορολογικός χειρισμός των ζημιών που θα προκύψουν για τις τράπεζες από τις διαγραφές ή πωλήσεις «κόκκινων» δανείων). Συζητήθηκε ακόμα το ζήτημα των κεφαλαιακών περιορισμών. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΕΤ παρουσίασε δέσμη προτάσεων για τη χαλάρωση των capital controls με στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Μεταξύ αυτών, προτείνεται η δυνατότητα ανάληψης σωρευτικά έως 2.000 ευρώ τον μήνα (αντί 840 ευρώ ανά 15νθήμερο που ισχύσει σήμερα). Υπενθυμίζεται ότι από το ξέσπασμα της κρίσης οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα έχουν μειωθεί κατά περίπου 49% (121,4 δισ. σήμερα από 227,6 δισ. το 2008). Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θεωρούνται κρίσιμα για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης, η οποία με τη σειρά της θα δώσει ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα επιταχύνοντας την επιστροφή καταθέσεων με τελικό αποτέλεσμα τη χαλάρωση των περιορισμών.

Στην ανακοίνωση της ΕΕΤ με αφορμή τη συνάντηση σημειώνεται ότι αναλύθηκαν «τα ζητήματα που αφορούν την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για τη μείωση του εξαιρετικά υψηλού υπολοίπου, που αποτελεί τροχοπέδη για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή του τραπεζικού τομέα στην κανονικότητα».

Σημειώνεται ότι ο νέος πρόεδρος της ΕΕΤ Νικόλαος Καραμούζης έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του ρόλου της ένωσης και την ενεργή συμμετοχή της στο δημόσιο διάλογο για ζητήματα που αφορούν τις τράπεζες και ευρύτερα την εγχώρια οικονομία. Η ΕΕΤ έχει προγραμματίσει σειρά επαφών με φορείς, διαμορφωτές πολιτικής, θεσμικούς και οικονομικούς παράγοντες εκτός από το εσωτερικό και στο εξωτερικό με στόχο να παρουσιάσει την δημοσιονομική πρόοδο της χώρας τα τελευταία χρόνια αλλά και την κατάσταση στις τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή