Στο 9,22% οι εισφορές στα «μπλοκάκια»

Στο 9,22% οι εισφορές στα «μπλοκάκια»

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εισφορές μισθωτού –που για κύρια ασφάλιση και υγεία ανέρχονται στο 9,22% του εισοδήματος– θα καταβάλλουν εργαζόμενοι που αμείβονται από έναν ή δύο εργοδότες με δελτίο παροχής υπηρεσιών, όπως προβλέπει η νέα εγκύκλιος που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί τα πρακτικά προβλήματα αλλά και τις μεγάλες αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί. Με στόχο να διατηρήσει ενεργά τα «μπλοκάκια» αλλά και τα έσοδα του Δημοσίου και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε μερική βελτίωση της εγκυκλίου που είχε εκδώσει πριν από λίγες εβδομάδες, προβλέποντας τα εξής:

• Ελεύθεροι επαγγελματίες με έως δύο εργοδότες θα καταβάλλουν εισφορές 6,67% για κύρια ασφάλιση και 2,55% για υγειονομική περίθαλψη (σύνολο 9,22% ως μισθωτοί), εάν ο αντισυμβαλλόμενος-εργοδότης δεν υποβάλλει Αναλυτική Περιοδική Δήλωση και ο ΕΦΚΑ ενημερωθεί μέσω υπεύθυνης δήλωσης από τους ίδιους μέχρι την επίλυση της διαφοράς. Με την προηγούμενη εκδοχή της εγκυκλίου, εάν ο εργοδότης δεν δεχόταν τον επιμερισμό, ο εργαζόμενος θα κατέβαλε εισφορές 26,95% ως ελεύθερος επαγγελματίας, έως την επίλυση της διαφοράς.

• Η υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλλει εισφορές επεκτείνεται και στις περιπτώσεις μισθωτών που εκδίδουν παράλληλα ΔΠΥ σε μέχρι δύο εργοδότες. Και εδώ, σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν υποβάλλει ΑΠΔ, ο εργαζόμενος πληρώνει 9,22%. Η πρώτη εγκύκλιος προέβλεπε υποχρεωτικά, για τον εργαζόμενο εισφορές 26,95% (ως ελεύθερος επαγγελματίας).

Σε όλες τις περιπτώσεις, σύμφωνα με την εγκύκλιο, υποχρέωση πληρωμής προκύπτει είτε μετά την κατάθεση ΑΠΔ από τον εργοδότη, ο οποίος καλείται να καλύψει το υπόλοιπο 17,88% (σύνολο 27,1% του εισοδήματος για κύρια ασφάλιση και υγεία), είτε από την κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης από τον εργαζόμενο, σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν υποβάλλει ΑΠΔ. Ετσι, πλέον, μόνο εάν τίποτε από τα δύο δεν συμβούν, ο εργαζόμενος θα καταβάλλει εισφορές 26,95% ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Οι νέες «μειωμένες» εισφορές ισχύουν μέχρι την επίλυση της διαφοράς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Το διάστημα αυτό, ο εργαζόμενος θα είναι ασφαλιστικά ενήμερος. Μάλιστα, ο αρμόδιος υφυπουργός Τ. Πετρόπουλος εκτίμησε χθες ότι η διαφορά θα επιλύεται το πολύ σε έναν με δύο μήνες.

Πρακτικά, για τις εισφορές του Ιανουαρίου δεν αλλάζει κάτι. Αυτές έχουν εκδοθεί ή θα εκδοθούν εντός των επόμενων ημερών, με βάση το εισόδημα του 2015, καθώς όλοι όσοι έχουν δελτίο παροχής υπηρεσιών ανεξαρτήτως από το αν έχουν παράλληλη απασχόληση και ασφάλιση ως μισθωτοί ή από τον αριθμό των εργοδοτών, θα αντιμετωπιστούν για πρακτικούς λόγους ως ελεύθεροι επαγγελματίες (με βάση το άρθρο 39). Ως μισθωτοί θα πληρώσουν εισφορές όταν οι εργοδότες τους καταθέσουν τις απαιτούμενες ΑΠΔ ή όταν οι ίδιοι τους καταγγείλουν για το αντίθετο, με υπεύθυνη δήλωση προς τον ΕΦΚΑ. Εφόσον το Ταμείο επιλύσει τη διαφορά, το υπόλοιπο των εισφορών (17,88% για τους εργοδότες ή επιπλέον 17,73% για τους ίδιους) θα αναζητηθεί και θα εκκαθαριστεί τους επόμενους μήνες. Μάλιστα, ακόμη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν έχει καταλήξει στο εάν το «υπόλοιπο» θεωρηθεί ληξιπρόθεσμη οφειλή ή όχι.

Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την αναστάτωση που έχει προκαλέσει το άρθρο 39 παρ. 9 του νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016), το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι η καλυμμένη παροχή εξαρτημένης εργασίας από έναν εργαζόμενο που εμφανίζεται ως αυτοαπασχολούμενος συνιστά παράνομη πρακτική που απαλλάσσει τον εργοδότη από τις υποχρεώσεις που θέτει η εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, εις βάρος των εργαζομένων. Και υποστηρίζει ότι η επίμαχη διάταξη αποσκοπεί στον περιορισμό των συνεπειών αυτής της παράνομης μορφής απασχόλησης στην κοινωνική ασφάλιση.

Οπως εκτιμούν όμως οι ειδικοί και η νέα εγκύκλιος «πετάει το μπαλάκι» στον εργαζόμενο να καταγγείλει τον εργοδότη του, με κίνδυνο διακοπής της συνεργασίας. Διατηρεί τη γραφειοκρατική διαδικασία της προηγούμενης εγκυκλίου, δεν καθορίζει τον τρόπο μέσω του οποίου ο εργοδότης θα υποχρεώνεται να δηλώνει τον εργαζόμενο ούτε και πώς θα λύνονται οι διαφορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή