«Βλέπει» προσέγγιση με τους Ευρωπαίους ο Πόουλ Τόμσεν

«Βλέπει» προσέγγιση με τους Ευρωπαίους ο Πόουλ Τόμσεν

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, εκτίμησε χθες ότι υπάρχει πρόοδος με τους Ευρωπαίους στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Οπως δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, «μιλάμε για λιγότερο φιλόδοξους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, για σημαντικά μικρότερη περίοδο. Υπάρχει περισσότερη σύμπνοια για την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους. Αν το συγκρίνετε με το πού ήμασταν πριν από ένα έτος, υπάρχει προσέγγιση των απόψεων».

Ερωτώμενος αν θεωρεί τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που ζητούν οι Ευρωπαίοι ρεαλιστικό, απάντησε πως «θα μπορούσε να δουλέψει για περιορισμένο αριθμό ετών… αλλά μόνον αν υποστηριχθεί από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υψηλής ποιότητας. Αλλά δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις, αν πάει από το 1,5% (που προτείνει το ΔΝΤ) στο 3,5% αυτό θα πλήξει την ανάπτυξη». Για τον λόγο αυτό, το ΔΝΤ ζητεί να εφαρμοστεί, αφού κλείσει το παραγωγικό κενό. Ωστόσο, δεν έχει εικόνα πόσο θα επηρεάσει την ανάπτυξη, καθώς όπως είπε ο κ. Τόμσεν «οι επιπτώσεις ενός υψηλότερου πλεονάσματος θα εξαρτηθούν από τα μέτρα που θα ληφθούν».

Οπως τόνισε, στο παρελθόν το πλεόνασμα δεν ήταν διατηρήσιμο διότι «δεν υποστηριζόταν από καλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα δημόσια οικονομικά, στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό, αλλά επιτεύχθηκε πιέζοντας τις κεφαλαιακές δαπάνες και άλλες δαπάνες σε σημείο που λεωφορεία να είναι ακινητοποιημένα γιατί δεν έχουν ανταλλακτικά». Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΔΝΤ, το κρίσιμο ζήτημα είναι τα μέτρα να είναι αξιόπιστα: «Αν είναι μέρος ενός αξιόπιστου πακέτου μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης χρέους, τότε αυτό θα είναι θετικό για την ανάπτυξη».

Αντίθετα, εκτίμησε πως αν η Ελλάδα δεν πάρει τα μέτρα, «δεν θα μπορεί να κλείσει το χάσμα με την υπόλοιπη Ευρώπη, η ανάπτυξη και τα εισοδήματα θα υστερούν και η ανεργία θα παραμείνει πολύ υψηλή». Αντίστοιχα, εκτίμησε πως αν δεν ελαφρυνθεί το βάρος του χρέους, αυτό μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να προκαλέσει νέους φόβους για Grexit: «Αν το χρέος δεν είναι βιώσιμο, υπάρχει τελικά ο κίνδυνος μιας νέας κρίσης. Αλλά αυτές είναι συζητήσεις για τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όχι για τα επόμενα δύο χρόνια».

Οπως διευκρίνισε, στη συνεδρίαση του συμβουλίου του ΔΝΤ δεν συζητήθηκε το κλείσιμο της αξιολόγησης και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ωστόσο τόνισε ότι «παραμένουμε δεσμευμένοι στις συζητήσεις με στόχο να συμφωνήσουμε σε ένα πρόγραμμα που θα μπορούμε να υποστηρίξουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή