ΣΕΒ: «Ανεπιθύμητη, ανέφικτη και αναποτελεσματική η έξοδος από το ευρώ»

ΣΕΒ: «Ανεπιθύμητη, ανέφικτη και αναποτελεσματική η έξοδος από το ευρώ»

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο Grexit είναι αναποτελεσματικό, ανεπιθύμητο και ανέφικτο, τονίζει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του και χαρακτηρίζει ανώφελη τη συζήτηση για την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, ως μία λύση στην υποτιθέμενη αδυναμία μας να τεθούν υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά και η βιωσιμότητα του χρέους.

«Η λύση αυτή είναι το ίδιο εξωφρενική με την πρόταση που κυκλοφορεί ότι κάποιος πολύ πλούσιος θα αποπληρώσει το ελληνικό χρέος», σημειώνει ο Σύνδεσμος και επαναλαμβάνει ότι «μία έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη, με μονομερή διαγραφή του χρέους από την πλευρά μας, δεν θα λύσει το πρόβλημα του χρέους».

Το χρέος, όπως εξηγεί, είναι απαιτητό σε ευρώ και αν δεν εξυπηρετείται κανονικά, τότε η χώρα μας θα απομονωθεί στη διεθνή κοινότητα, διακινδυνεύοντας το σύνολο των οικονομικών και κοινωνικών της επιτευγμάτων.

Ως παράδειγμα επικαλείται τις εμπορικές συναλλαγές, προειδοποιώντας πως η χώρα δεν θα μπορεί σε μεγάλο βαθμό να καλύψει τις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (53 δισ. ευρώ) και ως αποτέλεσμα, η παραγωγική δομή θα καταρρεύσει.

«Οχι μόνο γιατί τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα (6,5 δισ. ευρώ), κυρίως σε χρυσό, είναι περιορισμένα, αλλά και τα ισόποσα περίπου με τις εισαγωγές, έσοδα εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, κυρίως από τουρισμό και μεταφορές, θα εξασθενήσουν σημαντικά λόγω του εξοστρακισμού της χώρας από τη διεθνή νομιμότητα».

Τέλος, καταλήγει η έκθεση του Συνδέσμου, η μετατροπή του ευρώ σε ένα ασθενέστερο εθνικό νόμισμα θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος και αποταμιεύσεων από τα χαμηλότερα στα υψηλότερα στρώματα, που καμία πολιτική δύναμη δεν πρόκειται να επιχειρήσει αν έχει σώας τας φρένας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή