Γ. Χουλιαράκης: «Καλή συμφωνία τώρα και όχι καλύτερη αύριο»

Γ. Χουλιαράκης: «Καλή συμφωνία τώρα και όχι καλύτερη αύριο»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άποψη ότι είναι καλύτερα να κλείσει τώρα η συμφωνία με τους δανειστές της χώρας παρά αργότερα, έστω κι αν είναι τότε καλύτεροι οι όροι, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, προχθές το βράδυ σε εκδήλωση στο London School of Economics, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε και ο ίδιος.

Οπως εξήγησε, θα είναι πολύ κακό να κλείσει η αξιολόγηση τον Μάιο-Ιούνιο, καθώς η καθυστέρηση ολοκλήρωσής της αυξάνει την αβεβαιότητα, δημιουργεί προβλήματα, όπως η απομάκρυνση των επενδύσεων, και θα προκαλέσει συζήτηση για τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης.

Σε 5 μήνες, είπε, δεν αποκλείεται η λύση να είναι καλύτερη από αυτή που μπορούμε να επιτύχουμε τώρα, ωστόσο επειδή ο χρόνος είναι σημαντικός, η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα, έστω και με λίγο χειρότερη συμφωνία.

Ακόμη σημείωσε ότι οι εκλογές στην Ευρώπη και οι πρόσφατες στις ΗΠΑ ίσως επηρεάσουν αρνητικά τη διαπραγμάτευση και είναι καλύτερα να διαπραγματεύεται κανείς με αυτούς που ήδη γνωρίζει. Πάντως, υποστήριξε τη γραμμή του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με την οποία η λύση πρέπει να είναι συνολική και να μην αφορά μόνον τις παραχωρήσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα. «Πρέπει να συνεκτιμηθούν όλες οι παράμετροι που εμπλέκονται», είπε, «καθώς και να γεφυρωθούν οι διαφορές ΔΝΤ και θεσμών. Το ΔΝΤ, για παράδειγμα, έχει επανειλημμένως διαψευσθεί στις προβλέψεις του για την Ελλάδα».

Ο κ. Χουλιαράκης μίλησε στο βρετανικό πανεπιστήμιο με θέμα «Ελλάδα: Προϋποθέσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη», την ώρα που στις Βρυξέλλες συνεδρίαζε το Euroworking Group (ΕWG), με την Ελλάδα να εκπροσωπείται από τον αναπληρωτή του. Ο ίδιος εξήγησε ότι αυτό έγινε κατόπιν συνεννόησης με τον πρόεδρο του EWG Τόμας Βίζερ, με τον οποίο έκανε και μια αποτίμηση της κατάστασης και συμφώνησαν να μεταβεί χθες στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη συνάντηση με τους θεσμούς.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντοτε δεσμευμένοι στην παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ευρώ, ότι η κυβέρνηση βλέπει θετικά τις άμεσες ξένες επενδύσεις και ότι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που συνάντησε ήταν η σωστή επικοινωνία, η οποία, όπως είπε, καλλιεργεί προσδοκίες και πολεμάει την αβεβαιότητα.

Αναφερόμενος στην ομιλία στο πώς μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη, μίλησε για την περαιτέρω ενίσχυση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας, τη δημιουργία χώρου για την ενίσχυση της χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, τη βελτίωση του εύθραυστου πιστωτικού συστήματος, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων και τη βελτίωση της επικοινωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή