Δεν παραιτούνται τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ

Δεν παραιτούνται τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οχι μόνο δεν επέστρεψαν τα ποσά που εισέπραξαν αναβαθμίζοντας τις μηνιαίες αποδοχές τους αναδρομικά, όπως δεσμεύθηκαν στον εποπτεύοντα υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, αλλά αρνούνται και να παραιτηθούν. Ο λόγος για τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ κ. Εμμανουήλ Κορωνιωτάκη και Ιωάννη Μπλάνα, αντίστοιχα, οι οποίοι, κάνοντας χρήση του νόμου 4354/16.12.2015 που καταργεί το πλαφόν στις αποδοχές των επικεφαλής των ΔΕΚΟ, διασφάλισαν για τον εαυτό τους μηνιαίες αποδοχές 20.000 ευρώ και αναδρομικά ύψους 100.000 ευρώ έκαστος! Η αποκάλυψη υποχρέωσε τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να ζητήσει τις παραιτήσεις τους, όπως και έγινε, την περασμένη Δευτέρα, με το υπουργείο να ανακοινώνει επισήμως ότι ο υπουργός τις αποδέχθηκε και ότι δεσμεύθηκαν να επιστρέψουν άμεσα τα ποσά που τους καταβλήθηκαν. Και ενώ ο υπουργός είχε βρει τους αντικαταστάτες και ανέμενε τις τυπικές διαδικασίες συνεδρίασης του εποπτικού συμβουλίου του ΑΔΜΗΕ, οι κ. Κορωνιωτάκης και Μπλάνας προσήλθαν στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης αρνούμενοι να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους. Υποστήριξαν ότι κινήθηκαν νομίμως και ότι ο υπουργός τούς εξέθεσε και τους έδωσε βορά στα ΜΜΕ και στην κοινωνία… και ζήτησαν αποκατάσταση της φήμης τους με την παραμονή τους στο τιμόνι του ΑΔΜΗΕ για ένα διάστημα. Εύλογη είναι η ενόχληση στο υπουργείο, κύκλοι του οποίου τόνιζαν ότι «η αντικατάσταση των μελών της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ είναι δεδομένη και δρομολογημένη, έχουν βρεθεί ήδη οι αντικαταστάτες και την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει εκ νέου το εποπτικό συμβούλιο για να ολοκληρωθεί και τυπικά η διαδικασία».

Συνέχεια

και μάλιστα επεισοδιακή αναμένεται να έχει η σύγκρουση κάποιων ναυτεργατικών συνδικαλιστών με τον πρόεδρο της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών για το θέμα της υπογραφής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ο πρόεδρος της ΕΕΕ εδώ και λίγες ημέρες έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή που αποσκοπεί στο να καταδείξει ποιοι ευθύνονται για την μη υπογραφή συμβάσεων που θα μπορούσαν να ανοίξουν μερικές χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ελληνόκτητα εμπορικά πλοία. Η κυβέρνηση μοιάζει να τηρεί ουδέτερη στάση, αλλά στην πραγματικότητα θέλει να καθίσουν στο τραπέζι οι δύο πλευρές και να κλείσουν το θέμα. Ωστόσο, οι αντιδρώντες συνδικαλιστές προέρχονται εξ αριστερών της…

Δεν κατάλαβαν ή δεν τους νοιάζει;

Κατά την πρώτη ακρόασή του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού είχε καταγγείλει δύο είδη εκβιασμού: έναν από βουλευτές προς την Επιτροπή για την ιεράρχηση εξέτασης των υποθέσεων κι έναν από δικηγορικό γραφείο που προβαίνει σε καταγγελίες κατά εταιρειών και στη συνέχεια τις εκβιάζει. Κατά τη δεύτερη ακρόαση, οι βουλευτές της Επιτροπής ενδιαφέρθηκαν μόνο για το πρώτο σκέλος των καταγγελιών και καθόλου για το δεύτερο. Είτε δεν κατάλαβαν είτε δεν τους νοιάζει.

Προς ακόμα πιο αυστηρά capital controls

Οχι μόνο δεν υπάρχει προοπτική χαλάρωσης των capital controls αλλά η ραγδαία επιδείνωση του κλίματος τις τελευταίες εβδομάδες και οι σημαντικές εκροές καταθέσεων είναι πιθανό να βάλουν στο τραπέζι θέμα μείωσης των ορίων αναλήψεων. Δηλαδή, ακόμα πιο αυστηρά capital controls. Στελέχη τραπεζών προειδοποιούν ότι αν δεν τερματιστεί γρήγορα η αβεβαιότητα, με την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε να μπει τέλος στις επικίνδυνες συζητήσεις περί δραχμής και Grexit, τότε οικονομία και τράπεζες θα μπουν σε νέες μεγάλες περιπέτειες. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι τράπεζες ξαναζούν… ημέρες του 2015 καθώς η ανησυχία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων και ο φόβος για νέο εκτροχιασμό και νέες περιπέτειες έχουν επιστρέψει για τα καλά, θρυμματίζοντας τη βελτίωση του κλίματος που είχε επιτευχθεί από τα μέσα του 2016. Τις τελευταίες 3 εβδομάδες, σημειώνουν, τα δίκτυα καταστημάτων των τραπεζών δέχονται καταιγισμό ερωτήσεων από ανήσυχους καταθέτες ενώ από τις αρχές του έτους μέχρι και το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου η μείωση των καταθέσεων υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή