Πόλεμος χαρακωμάτων για τις ανεξάρτητες αρχές

Πόλεμος χαρακωμάτων για τις ανεξάρτητες αρχές

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αργό ρυθμό κινείται ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου των ανεξάρτητων αρχών (Α.Α.) της χώρας. Παράλληλα, οι πρώτες συγκρούσεις έχουν εκδηλωθεί στο εσωτερικό της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που συστάθηκε προς τον σκοπό αυτόν. Η σύγκρουση εκδηλώνεται μεταξύ εκείνων που θεωρούν τις Α.Α. προέκταση της κεντρικής κυβέρνησης, διαθέτοντας κάποιου είδους μεγαλύτερη αυτονομία από τις κρατικές υπηρεσίες, κι εκείνων που θέλουν τις Αρχές πραγματικά ανεξάρτητες από την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία. Στο πλευρό των τελευταίων τάχθηκε και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Α.Α., μέσω υπομνήματος που κατατέθηκε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Η σύγκρουση για την ανεξαρτησία των Α.Α. εκδηλώνεται κυρίως με τακτικισμούς από την πλευρά όσων θέλουν να «παγώσουν» το σχέδιο περαιτέρω ανεξαρτητοποίησης. Για παράδειγμα, στην τελευταία συνεδρίαση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής εκδηλώθηκε σφοδρή σύγκρουση για τη συμμετοχή σε αυτή των νέων προέδρων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) Αθανάσιου Κουτρομάνου και της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστου Ζαμπίρα. Αμφότεροι, τυπικά δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις της επιτροπής, καθώς δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές αποφάσεις. Ουσιαστικά όμως οι δύο πρόεδροι συνιστούν μέλη της επιτροπής, δεδομένου ότι κάθε πρόεδρος Α.Α. συμμετέχει στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Είναι δε θέμα χρόνου η τυπική συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη επιτροπή.

Ο λόγος της πραγματικής σύγκρουσης έχει να κάνει με το ότι τόσο ο κ. Κουτρομάνος όσο και ο κ. Ζαμπίρας είναι θιασώτες της θέσης ότι, εκτός από τις συνταγματικά κατοχυρωμένες, και οι μη συνταγματικά κατοχυρωμένες Α.Α. της χώρας θα πρέπει να μεταφερθούν ως αρμοδιότητα στη Βουλή. Η τελευταία θα πρέπει να αποφασίζει για τον διορισμό των μελών των προεδρείων των Α.Α. και σε αυτή θα πρέπει να λογοδοτούν τα μέλη τους. Αυτό ισχύει με τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές (ΕΣΡ, ΑΔΑΕ, Συνήγορο του Πολίτη, ΑΣΕΠ και ΑΠΔΠΧ).

Τη θέση αυτή υποστηρίζει και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Δεν ισχύει όμως το ίδιο με τους συναρμόδιους υπουργούς και πιθανώς και άλλους, που αντιδρούν στη μεταφορά της αρμοδιότητας διορισμού και ελέγχου των μη συνταγματικά κατοχυρωμένων Α.Α. στη Βουλή. Οι συγκρούσεις αναπόφευκτα δημιουργούν καθυστερήσεις. Ετσι, το έργο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, παρόλο που είχε επείγοντα χαρακτήρα καθώς συνιστά μνημονιακή υποχρέωση, δεν θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα. Αντίθετα, θα λάβει παράταση δύο – τριών μηνών.

Θέση υπέρ της περαιτέρω ανεξαρτητοποίησης των ανεξάρτητων αρχών έλαβε με υπόμνημά της και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Ανεξάρτητων Αρχών (ΟΕΑΑ). Η τελευταία προτείνει ο ορισμός των μελών όλων ανεξαιρέτως των Α.Α. «να γίνεται από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, όπως ισχύει για τα μέλη των συνταγματικά κατοχυρωμένων Αρχών». Οι εργαζόμενοι προτείνουν ο ορισμός των μελών να γίνεται με την πλειοψηφία των 4/5 της διάσκεψης των προέδρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή