Αποκαλύπτουν εισοδήματα μόνο για να μειώσουν φόρους, πρόστιμα

Αποκαλύπτουν εισοδήματα μόνο για να μειώσουν φόρους, πρόστιμα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου είχαν υποβληθεί περίπου 13.000 δηλώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών. To νούμερο αυτό ανακοίνωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του στο πλαίσιο της διαδικασίας συζήτησης για τη διαφθορά. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός, η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να εμφανίσουν αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη παρελθόντων ετών αποδίδει, παρά τα όσα είχαν επισημανθεί περί ασύμφορης διαδικασίας λόγω καθορισμού υψηλών φορολογικών συντελεστών.

Αυτό που δεν είπε ο κ. Τσίπρας, είναι ότι το νούμερο αυτό δεν αφορά φορολογουμένους που εμφανίστηκαν εθελοντικά στην εφορία και αποκάλυψαν ότι έχουν «μαύρο» χρήμα ή αδήλωτους λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Οι 13.000 που έκαναν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων έλαβαν ειδοποίηση από την εφορία τους προκειμένου να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Επίσης, χρήση της διάταξης έκαναν και οι φορολογούμενοι στους οποίους είχε προσδιοριστεί φόρος με βάση τα ευρήματα του ελέγχου. Οσοι λοιπόν έσπευσαν στην εφορία, το έπραξαν για να πληρώσουν λιγότερους φόρους σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα (αυξημένα πρόστιμα μέχρι και 120%). Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν εμφανιστεί –μέχρι στιγμής τουλάχιστον– φορολογούμενοι για να αποκαλύψουν αδήλωτα εισοδήματα. Μάλιστα, στελέχη εφοριών εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να εμφανιστούν φορολογούμενοι που να αποκαλύψουν λογαριασμούς που διατηρούν στο εξωτερικό, ή χρήματα που έχουν στα στρώματα ή σε κάποια θυρίδα.

Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

• Ο φόρος που θα κληθούν να καταβάλουν ξεκινάει από το 30% της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης και φθάνει μέχρι και το 60% ανάλογα με την περίπτωση και τον χρόνο απόκρυψης.

• Φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ελλιπή ή ανακριβή δήλωση, μπορούν μέχρι και τις 31.5.2017 να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές, χρεωστικές ή μηδενικές δηλώσεις, ανεξαρτήτως αν προκύπτει φόρος για καταβολή. Η ρύθμιση καταλαμβάνει κάθε υποχρέωση από φόρο, τέλος ή εισφορά καθώς και οποιαδήποτε δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα, υπό την προϋπόθεση ότι η προθεσμία για την υποβολή της αρχικής δήλωσης είχε λήξει μέχρι την 30.9.2016.

• Οι δηλώσεις υποβάλλονται χειρόγραφα. Μετά την υποβολή της δήλωσης διενεργείται, κατά περίπτωση, άμεσος διοικητικός ή διορθωτικός προσδιορισμός του οφειλόμενου κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς, καθώς και του πρόσθετου φόρου εκπρόθεσμης υποβολής ή του προστίμου εκπρόθεσμης υποβολής και υπολογισμός του τόκου. Εάν από τις ανωτέρω δηλώσεις δεν προκύπτει φόρος, δεν επιβάλλεται το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής.

• Για αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται μέχρι και 31.3.2017, ο τυχών οφειλόμενος πρόσθετος φόρος ορίζεται στο 8% του κυρίου φόρου.

Για αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται μετά τις 31.3.2017 και μέχρι το πέρας της προθεσμίας (31.5.2017), ο τυχών οφειλόμενος πρόσθετος φόρος ορίζεται στο 10% του κυρίου φόρου.

• Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν φορολογούμενοι για τους οποίους έχει εκδοθεί ή θα εκδοθεί εντολή ελέγχου μέχρι τις 31 Μαΐου 2017. Στην περίπτωση που έχει κοινοποιηθεί προσωρινός προσδιορισμός φόρου, ο πρόσθετος φόρος ανέρχεται στο 30%, ενώ σε διαφορετική περίπτωση στο 15%.

• Για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση αίρονται οι ποινικές κυρώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή