Γερμανο-αραβική κόντρα για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Γερμανο-αραβική κόντρα για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε γερμανό-αραβική κόντρα τείνει να εξελιχθεί ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) καθώς οι δυο υποψήφιοι επενδυτές για την απόκτηση του 67% της εισηγμένης με τον εντονότερο ενδιαφέρον είναι η Deutsche Invest Equity Partners και η εκ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ορμώμενη συμφερόντων Dubai Ports World (DP World).

Αυτό πληροφορείται η «Κ» απο πηγές που παρακολουθούν στενά την διαδικασία ιδιωτικοποίησης η οποία, εκτός απροόπτου, θα περάσει στην τελική φάση της στις 24 Μαρτίου οπότε και έχει προσδιοριστεί η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Όμως άλλες πηγές, στις οποίες απευθύνθηκε η «Κ» για να διασταυρώσει τις σχετικές πληροφορίες, ναι μεν αναγνωρίζουν τις δυο προαναφερθείσες εταιρείες ως εκ των επικρατέστερων, πλην όμως υπογραμμίζουν ότι εσχάτως ιδιαίτατα δραστήρια εμφανίζεται στην διαδικασία ερωταπαντήσεων επί της σύμβασης παραχώρησης αλλά και στο Virtual Data Room με τα στοιχεία της ΟΛΘ ΑΕ και η ιαπωνική Mitsui & Co. Ltd.

Όμως η Deutsche Invest Equity Partners και η Dubai Ports World (DP World) εμφανίζονται να βρίσκονται σε πολύ πιο προωθημένο στάδιο προετοιμασίας. Το γερμανικό private equity, μεγαλομέτοχος του οποίου είναι ο Γερμανός επενδυτής δρ Στέφαν Γκετζ και η οικογένειά του έχει καταλήξει σε συμφωνία με μεγάλο ευρωπαϊκό όμιλο διαχείρισης λιμένων, συνεργασία απαραίτητη για να μπορέσει να συμμετέχει στον διαγωνισμό και, εν τέλει, να λειτουργήσει το λιμάνι αλλά και με τον όμιλο του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη ο οποίος θα συμμετέχει με ποσοστό της τάξης του 20% στο σχήμα που θα διεκδικήσει τον ΟΛΘ.

Από την πλευρά της η DP World και έλληνες συνεργάτες της έχουν εδω και τουλάχιστον δέκα χρόνια επιδιώξει να αποκτήσουν τον ΟΛΘ έχοντας συμμετάσχει και στον προηγούμενο διαγωνισμό του 2008, τότε σε κοινοπραξία με την Ακτωρ Παραχωρήσεις και την Τράπεζα Πειραιώς, ο οποίος όμως ουδέποτε ολοκληρώθηκε ενώ άλλωστε το σχήμα είχε καταθέσει την τρίτη μεγαλύτερη προσφορά μετά από αυτές των Hutchison και Cosco.

Ουδείς μπορεί βέβαια με ασφάλεια να αποκλείσει την υποβολή προσφορών και απο τους άλλους υποψηφίους παρα το γεγονός ότι αυτή την περίοδο εμφανίζονται να απέχουν.

Υπενθυμίζεται ότι στον τρέχοντα διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ συμμετέχουν επίσης, τουλάχιστον τυπικά καθώς είχαν προκριθεί στην εν εξελίξη β' φάση το 2014, και η APM Terminals (θυγατρική της Maersk), η Duferco Participations Holding (ιταλικών συμφερόντων ελβετική εταιρεία με δραστηριότητα στα logistics και το χάλυβα και μονάδα στα Σκόπια), η International Container Terminal Services (ICTS με έδρα τις Φιλιππίνες), οι ρώσικοι σιδηρόδρομοι Russian Railways JSC, η τουρκική Yilport Holding και η ΓΕΚ Τέρνα. Εξ αυτών η τελευταία συμμετέχει πλέον κατόπιν σχετικού αιτήματός της αυτόνομα και ανεξάρτητα από τη Russian Railways με την οποία είχε αρχικά κατεβεί και φέρεται να μην έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο υποβολής προσφοράς εφόσον διασφαλίσει εταίρους της επιλογής της.

Η διαδικασία πάντως βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Ήδη από τις 20 Ιανουαρίου «κλείδωσαν» και αναρτήθηκαν στο Virtual Data Room το κείμενο της σύμβασης παραχώρησης, με την οποία ο επενδυτής θα λειτουργήσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά και η σύμβαση μετόχων και η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών.

Το ύψος των δεσμευτικών προσφορών που θα πρέπει να αναλάβει ο επενδυτής προσδιορίζεται στα 180 εκατομμύρια ευρώ, και ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής τους ορίζεται στη σύμβαση παραχώρησης στην 7ετία. Επίσης, τίθεται στόχος για αύξηση του όγκου διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στις 550 χιλιάδες ΤΕU σε ορίζοντα 9 ετών. Ο ανάδοχος θα αναλάβει τη διαχείριση, ανάπτυξη και εκμετάλλευση της ΟΛΘ Α.Ε. για 40 χρόνια με βάση τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και εισηγμένης, η οποία σύμβαση πρέπει, όπως και στην περίπτωση του ΟΛΠ, αφού υπογραφτεί και εγκριθεί απο το Ελεγκτικό Συνέδριο να περάσει με νόμο και από τη Βουλή.

Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει σήμερα το 74,27% των μετοχών και μετά την ιδιωτικοποίηση θα εξακολουθήσει να κατέχει 7,24% του μετοχικού κεφαλαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή