Ανενεργά τα εργαλεία για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων

Ανενεργά τα εργαλεία για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανενεργά παραμένουν τα εργαλεία που διαθέτουν οι τράπεζες για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, όπως οι πλειστηριασμοί ακινήτων αλλά και οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων. Την ίδια στιγμή σοβαρές είναι οι επιπτώσεις από την καθυστέρηση στην προώθηση του εξωδικαστικού μηχανισμού, που συντηρεί σε αρκετές περιπτώσεις φρούδες προσδοκίες για «κούρεμα» οφειλών και ωθεί επιχειρήσεις και επαγγελματίες σε αθέτηση των υποχρεώσεών τους, αναμένοντας τη διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης, όταν αυτή θεσμοθετηθεί.

Παρά το γεγονός ότι οι πλειστηριασμοί –με εξαίρεση όσους έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη– έχουν απελευθερωθεί έπειτα από μακρά περίοδο «παγώματος», η αποχή των συμβολαιογράφων –είχε προηγηθεί η απεργία των δικηγόρων το 2015– έχει οδηγήσει σε απαξία τον σχετικό μηχανισμό. Η λίστα των πλειστηριασμών στην ειδική ιστοσελίδα μέσω της οποίας ανακοινώνονται, διευρύνεται συνεχώς και έχει φτάσει ήδη τους 2.400 από 600 που ήταν τον Οκτώβριο, αλλά αυτοί που τελικώς πραγματοποιούνται είναι ελάχιστοι. Οι τράπεζες έχουν εναποθέσει τις προσδοκίες τους για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στη δημιουργία της πλατφόρμας για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, κάτι ωστόσο που θα απαιτήσει χρόνο και δεν αναμένεται πριν από τον Σεπτέμβριο.

Μεταξύ των εμποδίων που διαπιστώνουν οι τράπεζες για την αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, είναι επίσης το βαρύ θεσμικό πλαίσιο που έχει νομοθετηθεί για τις εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων. Δεν είναι τυχαίο ότι η Τράπεζα της Ελλάδος από τις δέκα αιτήσεις που έχει δεχθεί μέχρι σήμερα, έχει καταφέρει να χορηγήσει μόλις μία άδεια –η δεύτερη είναι στα σκαριά– καθώς η γραφειοκρατική τεκμηρίωση που επιβάλλει ο νόμος απαιτεί πολλές διατυπώσεις και δημιουργεί μεγάλες καθυστερήσεις.

Οι ποινικές ευθύνες με τις οποίες μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπα τραπεζικά στελέχη όταν προχωρούν σε ρυθμίσεις, διαγραφές, αλλά και πωλήσεις δανείων, λειτουργεί αποτρεπτικά στην προσπάθεια εξυγίανσης πολλών επιχειρήσεων. Η σχετική διάταξη που θα δίνει κάλυψη σε παρόμοιες πρωτοβουλίες, εφόσον πληρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες, αναμένεται να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, που μένει να συμφωνηθεί με την επάνοδο των θεσμών στην Αθήνα και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Η καθυστέρηση στην προώθηση του εξωδικαστικού μηχανισμού στερεί άλλωστε τη δυνατότητα από βιώσιμες επιχειρήσεις να αναζητήσουν μια λύση για την ενιαία ρύθμιση των χρεών τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες. Η καθυστέρηση οδηγεί σε διόγκωση των στρεβλώσεων που δημιουργούν στην αγορά επιχειρήσεις που δεν έχουν τύχη να επιβιώσουν.

Στον αντίποδα των προσπαθειών για την αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων είναι άλλωστε οι επιχειρούμενες παρεμβάσεις –μέχρι στιγμής σε επίπεδο προθέσεων– της πολιτείας στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή