Χρήσιμα διδάγματα από την περιπέτεια του Ελληνικού για τις ιδιωτικοποιήσεις

Χρήσιμα διδάγματα από την περιπέτεια του Ελληνικού για τις ιδιωτικοποιήσεις

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ποδοσφαιρική τακτική του κατενάτσιο ακολουθούν οι διάφορες συλλογικότητες (και όχι μόνον) του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Από τα κυβερνητικά στελέχη τού «κλαίνε» για τις αποκρατικοποιήσεις που γίνονται έως τις οργανωμένες συντεχνίες και τις πολιτικές ομάδες που δρουν κατά των ιδιωτικοποιήσεων, καθημερινά προκαλείται ένας πόλεμος φθοράς στο ήδη πενιχρό –από πλευράς αποτελεσμάτων– πρόγραμμα. Η περίπτωση του Ελληνικού είναι η πιο χαρακτηριστική. Με δικαστικές προσφυγές, πολιτικές πιέσεις, την έκδοση ή/και την παράλειψη αποφάσεων κ.λπ., όλοι όσοι αντιδρούν στις αποκρατικοποιήσεις, εξαντλούν τα όρια των επενδυτών.

Στόχος της τακτικής αυτής είναι η εξουθένωση και η κούραση των ενδιαφερομένων. Οι τελευταίοι, καθώς είναι λιγοστοί –συνήθως ένας υποβάλλει δεσμευτική προσφορά– πιέζονται ουσιαστικά ν’ αποσυρθούν από τις αποκρατικοποιήσεις. Αν συμβεί αυτό, τότε οι πολέμιοι του προγράμματος θεωρούν ότι «προφυλάσσεται η πολιτική βούληση της κυβέρνησης», καθώς οι ευθύνες για τα ναυάγια βαρύνουν τους προτιμητέους επενδυτές και όχι την κυβέρνηση.

Το τελευταίο έγινε ορατό στον ΔΕΣΦΑ, όπου με τις διάφορες κυβερνητικές μανούβρες τελικά η Socar αποχώρησε. Το ίδιο συμβαίνει και με την ΕΕΣΣΤΥ. Μετά τις νάρκες που έσπειρε η κυβέρνηση στην υπόθεση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η υπόθεσή της οδεύει στις ελληνικές καλένδες. Οι Ιταλοί ενδιαφερόμενοι επενδυτές, εξοργισμένοι με τη στάση της Αθήνας, απείλησαν με αποχώρηση από την ΕΕΣΣΤΥ αν ο διαγωνισμός διενεργούνταν μέσα στον Φεβρουάριο. Το ίδιο θα είχε συμβεί και με την υπόθεση του ΟΛΠ και με τα παράκτια μέτωπα της Δραπετσώνας και τις απαιτήσεις των τοπικών δημάρχων, εάν δεν ήταν μεγάλη η αποφασιστικότητα της κινεζικής κυβέρνησης να αναλάβει η Cosco τον ΟΛΠ.

Ναρκοθεσία

Αντίστοιχος πόλεμος φθοράς εκδηλώνεται και στο Ελληνικό. Παρόλο που οι τοπικές κοινωνίες τάσσονται υπέρ της αξιοποίησης της έκτασης, μειοψηφίες με ισχυρές φωνές ναρκοθετούν συνεχώς τη διαδικασία. Τώρα, 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να οριοθετηθούν οι αρχαιολογικοί χώροι του Ελληνικού. Μάλιστα, ζητούν κάθε επένδυση που έχει σχεδιαστεί και στην οποία η Ελληνική Δημοκρατία έχει δεσμευθεί πολλάκις στους πιστωτές της, αλλά και στην ελληνική Βουλή, να αναμένει την έγκριση των αρχαιολόγων. Αυτό ουσιαστικά ζητούν με την ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, πιέζοντας έτι περαιτέρω τη διαδικασία αξιοποίησης του ακινήτου. Μάλιστα σημειώνουν ακόμη ότι, επειδή η έκταση του ακινήτου είναι μεγάλη, μπορεί τα ακίνητα να μετακινηθούν κατά το δοκούν μέσα στην έκταση.

Αυτό που δεν λένε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι οι αρχαιολόγοι θα έχουν τον τελευταίο λόγο με τις αποφάσεις τους. Και παρά τις αιτιάσεις περί αποζημίωσης της κοινοπραξίας για τις καθυστερήσεις που θα προξενηθούν με υπαιτιότητα του ΚΑΣ, το σίγουρο είναι ότι η επένδυση θα μπει στον ρυθμό λήψης αποφάσεων του Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Το ίδιο συμβαίνει και με την αξιοποίηση του γκολφ της Αφάντου στη Ρόδο. Το αίτημα να ακτινοσκοπηθεί από το ΕΜΠ η περιοχή μην τυχόν κρύβονται αρχαιότητες έπεσε στο κενό. Οι αρχαιολόγοι θέλουν να έχουν τον τελευταίο λόγο στη δημιουργία των εγκαταστάσεων, γεγονός που αναμφίβολα δεν μπορεί να κάνει δεκτό κανένας επενδυτής.

Πήραν πίσω την υπογραφή τους

Σχεδόν σε κάθε αποκρατικοποίηση, η νυν κυβέρνηση επιχείρησε να αλλάξει όλες τις συμφωνημένες συμβάσεις που παρέλαβε από την προηγούμενη. Στην ουσία το ελληνικό κράτος, όπου το έκανε, πήρε πίσω την υπογραφή που είχε βάλει λίγους μήνες ή λίγα χρόνια πριν. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η αξιοποίηση του Ελληνικού, όπου έπειτα από πολύμηνες  διαπραγματεύσεις υπογράφηκε συμπληρωματική σύμβαση, 20 μήνες μετά την επίτευξη της αρχικής.

Ο ενδιαφερόμενος επενδυτής, αν και μπορούσε να αποχωρήσει χωρίς συνέπειες για τον ίδιο, δεν το έπραξε, κρατώντας ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους. Δεν συνέβη το ίδιο όμως με την ανάκληση της υπογραφής στη ΔΕΣΦΑ. Η κυβέρνηση έφερε τροπολογία που ανέτρεπε τη σύμβαση πώλησης του 66% των μετοχών της επιχείρησης, ωθώντας τη Socar στην έξοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή