Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην απώλεια πολύτιμου για την εθνική οικονομία χρόνου από τις καταγραφείσες καθυστερήσεις αναφορικά με τη δεύτερη αξιολόγηση, καθώς και στα ασφυκτικά περιθώρια προκειμένου όχι μόνο να κλείσει αλλά και να ολοκληρωθεί και η τρίτη αξιολόγηση που θ’ ακολουθήσει –και η οποία θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολη, όπως χαρακτηριστικά είπε– αναφέρθηκε σήμερα το μεσημέρι ο συντονιστής του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Π. Λιαργκόβας, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

«Ηταν μια κατ’ αρχάς θετική εξέλιξη, είναι θετικό ότι επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Λιαργκόβας. Και αφού αναφέρθηκε στη μεγάλη καθυστέρηση του περασμένου διαστήματος, κατέγραψε και το γεγονός ότι δεν διασφαλίστηκε ούτε το QE – πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα ότι θα βρεθούν οι κατάλληλες δεσμεύσεις και επιλογές για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Υπό το πρίσμα αυτό ανέφερε ότι παρουσιάζεται η ευκαιρία για περισσότερα διαρθρωτικά μέτρα, συμπληρώνοντας πως υπάρχει χώρος για τη βελτίωση της φορολογίας και τον περιορισμό των δαπανών.

«Ο χρόνος ώς την τελική συμφωνία είναι μακρύς και ασαφής», είπε ο κ. Λιαργκόβας, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να επιλυθεί μια δύσκολη εξίσωση πέντε παραμέτρων: α) το ακριβές περιεχόμενο των μέτρων, β) η αξία αυτών των μέτρων, γ) οι ρήτρες για την ενεργοποίηση των αντιμέτρων, δ) οι αποφάσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα, και ε) το θέμα του χρέους.

Ως προς την τρίτη αξιολόγηση, ο κ. Λιαργκόβας είπε ότι μέσα σε ασφυκτικό χρονικό διάστημα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν «δύσκολα» θέματα, όπως νέες ιδιωτικοποιήσεις, περαιτέρω ρυθμίσεις ασφαλιστικού και η κατάρτιση νέου κώδικα φορολογίας. «Μειώθηκε η αβεβαιότητα, αλλά δεν εξαλείφθηκε, παρά το γεγονός ότι δεν είναι σαφές το τι συμφωνήθηκε στο Eurogroup» είπε με τη σειρά του και ο κ. Π. Καζάκος, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του εν λόγω Γραφείου.

Οι επισημάνσεις αμφοτέρων για το κόστος των καθυστερήσεων και τις ασάφειες ως προς τα μέτρα που θα συζητηθούν με τους εταίρους, όπως ήταν φυσικό λειτούργησαν ως αφορμή ώστε βουλευτές-μέλη της Επιτροπής να προβούν σε σχόλια με έντονο το στοιχείο της εξελισσόμενης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Κυρίως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν ότι για την καθυστέρηση δεν ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση αλλά η ύπαρξη μεγάλων αντιθέσεων μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης, οι δε βουλευτές της αντιπολίτευσης επισήμαναν ότι είναι πολλά τα λάθη της σημερινής συγκυβέρνησης που έχουν κόστος για την ελληνική οικονομία.

Τούτου δοθέντος, ο μεν κ. Λιαργκόβας σημείωσε ότι δεν είναι ρόλος του Γραφείου του οποίου προΐσταται να καταλογίσει ευθύνες. Επανέλαβε ότι η καθυστέρηση είχε κόστος και όσο θα συνεχίζεται, το κόστος αυτό θα μεγαλώνει, για να σημειώσει, πάντως, ότι σε ορισμένα θέματα έχει ευθύνη η Αθήνα, αναφέροντας ως παράδειγμα το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. «Η σκυτάλη ήταν σε εμάς να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Καζάκος είπε ως προς το τι μέτρα θα πρέπει να περιμένουμε, «τα τελευταία κείμενα του ΔΝΤ και της Ε.Ε. δείχνουν τι περιμένουν» από εμάς. Για να προσθέσει με τη σειρά του: «Αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση Μάρτιο-Απρίλιο, θα έχουμε προβλήματα, θα έχει προβλήματα η χώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή