ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Μια συμφωνία μεταφράζεται σε συγκεκριμένα μέτρα

Κομισιόν: Μια συμφωνία μεταφράζεται σε συγκεκριμένα μέτρα

Τη θέση της Κομισιόν για την ανάγκη μίας «ισορροπημένης» συμφωνίας, σε συνέχεια της απόφασης του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Έχουμε τονίσει επανειλημμένως την ανάγκη μίας φιλόδοξης, αλλά ταυτόχρονα ισορροπημένης και δίκαιας συμφωνίας, η οποία θα βοηθήσει τον ελληνικό λαό στον δρόμο της κοινωνικά συνεκτικής ανάκαμψης. Αυτό είναι το πνεύμα στο οποίο εργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε», σημείωσε ο κ. Σχοινάς, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ερωτηθείς κατά πόσο η Ελλάδα σε συνέχεια και των τελευταίων αποφάσεων λαμβάνει την αλληλεγγύη που χρειάζεται από τους εταίρους της, απάντησε: «Παραμένουμε προσηλωμένοι σε μία διαδικασία μεταρρυθμίσεων, που συνοδεύεται από ένα πακέτο κοινωνικών μέτρων που θα επιτρέψουν στον ελληνικό λαό να δει την άκρη του τούνελ».

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, αυτή η θέση της Επιτροπής, περί ανάγκης ενός παράλληλου πακέτου μέτρων με κοινωνικό χαρακτήρα, είναι το πλαίσιο, το οποίο θέτει η Επιτροπή στις διαβουλεύσεις με τις υπόλοιπες πλευρές. Επίσης, η Κομισιόν δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα προς αυτήν την κατεύθυνση, κάτι το οποίο φαίνεται πως τέθηκε και στη συνάντηση Γιούνκερ-Μέρκελ, χθες, στο Βερολίνο.

Ειδικότερα, τα κοινωνικά μέτρα, στα οποία επικεντρώνεται η Επιτροπή, αφορούν την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, την επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων και τη μείωση της ανεργίας των νέων, αλλά ενδεχομένως και ένα πιο καινοτόμο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η κοινή αντίληψη των τεσσάρων θεσμών για τις παραμέτρους που είναι αναγκαίο να διέπουν τη συμφωνία, η οποία και επιτρέπει την επιστροφή τους στην Αθήνα, τώρα πρέπει να μεταφραστεί σε συγκεκριμένα μέτρα.

Το εν λόγω εγχείρημα, αν και δύσκολο, καθώς και οι τέσσερις θεσμοί πρέπει να συμφωνήσουν σε κοινούς όρους και προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές είναι εφικτό να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Μαρτίου. «Για μας παραμένει σημαντική ημερομηνία», έλεγαν χαρακτηριστικά.