Νέο τρόπο ανοίγματος της αγοράς ενέργειας αναζητούν οι θεσμοί

Νέο τρόπο ανοίγματος της αγοράς ενέργειας αναζητούν οι θεσμοί

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αναζήτηση εναλλακτικών μέτρων ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρισμού κινούνται οι θεσμοί, καθώς διαπιστώνουν ότι με τις δημοπρασίες ισχύος όχι μόνο δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ αλλά και ότι διαμορφώνεται στην αγορά μια μη βιώσιμη κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό, στη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη ζήτησαν να συμμετάσχει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης. Στη συζήτηση, διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας, οι θεσμοί έκαναν σαφές ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τους ρυθμούς ανοίγματος της αγοράς, καθώς επίσης και ότι το επιδιωκόμενο άνοιγμα θα πρέπει να γίνει με συνθήκες ασφάλειας και να είναι διατηρήσιμο, τοποθέτηση που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για συνέχιση των ΝΟΜΕ πέραν του Ιουνίου, που με βάση το μνημόνιο θα γίνει η αξιολόγησή τους.

Ο κ. Παναγιωτάκης, που ούτως ή άλλως δεν αποδέχτηκε ποτέ τα ΝΟΜΕ, παρουσίασε στους θεσμούς την πρότασή του για τη δημιουργία δύο θυγατρικών εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, στις οποίες η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει πελάτες όλων των κατηγοριών και εν συνεχεία θα τις διαθέσει μέσω διαγωνισμών σε τρίτους. Παραδέχθηκε ότι η πρόταση δεν είναι ολοκληρωμένη και εμφανίζει νομικά κενά και ενημέρωσε πως μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως με τη συνδρομή της PricewaterhouseCoopers, ως συμβούλου για τη σύσταση και ιδιωτικοποίησή τους, που προσελήφθη από χθες αλλά και νομικού συμβούλου που θα επιλεγεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Ερωτηθείς από τους συνομιλητές του γιατί δεν ανοίγει η αγορά, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε τρεις λόγους. Τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας, το ότι οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ δεν παίρνουν ρίσκο και επιλέγουν τους πελάτες και ότι ποσοστό 21% κακοπληρωτών και 6% ευάλωτων καταναλωτών δεν μετακινείται. Το ενδιαφέρον των θεσμών επικεντρώθηκε και στο θέμα της ρευστότητας της ΔΕΗ, καθώς αναγνωρίζουν τις επιπτώσεις στο σύνολο της αγοράς. Ο κ. Παναγιωτάκης φέρεται να δεσμεύτηκε για ένταση των προσπαθειών βελτίωσης της εισπραξιμότητας, αναφέροντας μάλιστα και την επιστράτευση του μέσου των διακοπών ρεύματος για την κατηγορία των «στρατηγικά κακοπληρωτών». Ο επικεφαλής της ΔΕΗ έκανε χθες στους θεσμούς μια πλήρη παρουσίαση της ΔΕΗ. Το θέμα της ΔΕΗ θα απασχολήσει δύο ακόμη συναντήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων σήμερα και αύριο, στις οποίες από πλευράς της Επιχείρησης θα παρευρεθεί και ο κ. Παναγιωτάκης. Ετσι οι θεσμοί θα αποκτήσουν πιο αναλυτική εικόνα για τις υδροηλεκτρικές και λιγνιτικές μονάδες και αυτό δεν είναι άσχετο από την επιμονή τους να καταγραφεί ως εναλλακτικό δομικό μέτρο των ΝΟΜΕ η πώληση του 40% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή