Ασφαλιστικά προγράμματα… για τις μηνύσεις

Ασφαλιστικά προγράμματα… για τις μηνύσεις

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασφαλιστικές εταιρείες έχουν κάνει την εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα στις εφορίες προτείνοντας ασφαλιστικά προγράμματα στους εφοριακούς για τις περιπτώσεις των μηνύσεων που δέχονται από φορολογουμένους.

Αυτό αναφέρουν στελέχη των εφοριών, θέλοντας να δείξουν κυρίως ότι το νομικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν τους αφήνει εντελώς ανυπεράσπιστους. Σημειώνουν δε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι μηνύσεις από επιχειρηματίες και φυσικά πρόσωπα, σε μια προσπάθεια να τους «τρομάξουν» και να βγάλουν καλύτερα αποτελέσματα.

Η αλήθεια είναι ότι οι εφορίες έχουν αποψιλωθεί, το δυναμικό ολοένα και μειώνεται, ενώ έχουν συνταξιοδοτηθεί εφοριακοί που γνώριζαν να κάνουν ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις και να αντισταθούν στους εκφοβισμούς.

Το τελευταίο διάστημα, οι ελεγκτές, όχι μόνο στις εφορίες αλλά σε όλα τα ελεγκτικά κέντρα, ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με εισαγγελικές παραγγελίες και τις λίστες αφήνοντας τη φοροδιαφυγή να οργιάζει στην αγορά. Η επιτυχημένη προσπάθεια του καλοκαιριού να περιορίσει τη φοροδιαφυγή στους τουριστικούς προορισμούς φαίνεται ότι έλαβε τέλος. Τους τελευταίους μήνες, οι εντολές είναι να ασχοληθούν με τις υποθέσεις των λιστών. Αποτέλεσμα, όμως, αυτής της απόφασης είναι να μην εκδίδονται αποδείξεις και να προσφέρονται στους φορολογούμενους… καλές εκπτώσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων Δημήτρη Μέρκο, το χαοτικό φορολογικό σύστημα και η έλλειψη μηχανοργάνωσης οδηγούν στην ανάπτυξη φαινομένων διαφθοράς, αλλά και σε προβλήματα στους ελέγχους και τους ελεγκτές.

Οι εφοριακοί υποστηρίζουν ότι για την αντιμετώπιση ενός ελέγχου, αντί να υπάρχει ένα «μπούσουλας», αντιθέτως υπάρχουν σε αρκετές περιπτώσεις δύο και τρεις εγκύκλιοι για τον χειρισμό της. Ο ελεγκτής πρέπει να διαλέξει μία από αυτές κατά την κρίση του, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι και διερωτώνται γιατί να μην υπάρχει μόνο μία. Μάλιστα, αναφέρουν ότι το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου και το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων αντιμετώπιζαν με τελείως διαφορετικό τρόπο ίδιες υποθέσεις σε σχέση με το ΣΔΟΕ. Δηλαδή έκαναν με διαφορετικό τρόπο τον ίδιο έλεγχο!

Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων τονίζει ότι οι διαχρονικές εξαγγελίες των κυβερνήσεων και των ηγεσιών του ΥΠΟΙΚ για αγώνα κατά της φοροδιαφυγής φαντάζουν κενές περιεχομένου όταν την ίδια στιγμή αφήνουν εκτεθειμένους τους υπαλλήλους στη διαπλοκή και τα συμφέροντα, που στρέφονται εναντίον τους με σωρεία μηνύσεων και απειλών. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι σε καθημερινή βάση οι εργαζόμενοι στις εφορίες βρίσκονται αντιμέτωποι με φαινόμενα προπηλακισμών, εκβιασμών, μηνύσεων, αλλά και δολοφονικών επιθέσεων, που στόχο έχουν τον εκφοβισμό τους και την εδραίωση ενός κλίματος ανασφάλειας.

Μάλιστα, κάνουν λόγο για «ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που έχουν εξαπολύσει μπαράζ μηνύσεων κατά συναδέλφων, κατηγορώντας τους για υπέρβαση καθήκοντος, παραπλάνηση, συκοφαντική δυσφήμιση και οτιδήποτε άλλο μπορεί να μεγιστοποιήσει το αίσθημα φόβου και ανασφάλειας».

Στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν χθες κρίνουν ως προκλητική τη στάση της ηγεσίας, η οποία, όπως λένε, «νίπτει τας χείρας της» μπροστά στις αγωνιώδεις κραυγές συναδέλφων ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά σε μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή