ΣΕΒ: Ανάγκη επενδύσεων που αλλάζουν την οικονομία

ΣΕΒ: Ανάγκη επενδύσεων που αλλάζουν την οικονομία

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προετοιμασία άμεσα 5 – 10 μεγάλων επενδυτικών έργων, που να έχουν τη δυνατότητα μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο 2o Delphi Economic Forum. «Κανένας δεν έχει προσδοκίες σε αυτή τη χώρα ότι η δημόσια διοίκηση και το πολιτικό σύστημα θα φτιάξουν πρώτα το επιχειρηματικό και θεσμικό περιβάλλον και μετά θα ανακοινώσουν στους διεθνείς επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι business ready, ελάτε να επενδύσετε!», τόνισε ο κ. Φέσσας και πρότεινε έναν αντίστροφο δρόμο. «Ούτως εχόντων των πραγμάτων –είπε– μία πιο επιτυχημένη στρατηγική θα ήταν να ξεκινήσουμε την προετοιμασία 5 – 10 μεγάλων επενδυτικών έργων που να έχουν τη δυνατότητα μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας. Κυβέρνηση, επιχειρηματική κοινότητα και επενδυτικές τράπεζες ας προκρίνουν έργα με εμπορική αξία (να υπάρχει δηλαδή προσδοκώμενη κερδοφορία) και ας αναζητήσουμε χρηματοδότηση και επενδυτές στην παγκόσμια αγορά.»

Οι λεπτομέρειες χρηματοδότησης δεν έχουν και τόση μεγάλη σημασία, τόνισε ο κ. Φέσσας και συμπλήρωσε: «Μεγαλύτερη σημασία έχει η προετοιμασία ενός καταλόγου έργων ώστε να είναι ελκυστικά στους επενδυτές. Βεβαίως, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πολλές ομάδες της ελληνικής κοινωνίας αντιδρούν όταν απειλούνται τα προνόμια που απολαμβάνουν, ή αλλιώς ειπωμένο, ο τρόπος ζωής τους, αδιαφορώντας για όλους και για όλα. Μία κυβέρνηση που θα θέλει να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να δώσει πραγματικές δουλειές στους ανέργους και ελπίδα στους νέους ανθρώπους, πέραν από την εφαρμογή της σωστής οικονομικής πολιτικής, πρέπει να επενδύσει στο έργο του μετασχηματισμού της οικονομίας».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΕΒ στάθηκε στη συμβολή του ιδιωτικού τομέα, σημειώνοντας ότι αυτή είναι καθοριστική και στο επίπεδο χρηματοδότησης και στο επίπεδο εκμετάλλευσης του έργου. Παράλληλα, σκιαγράφησε τις απεριόριστες δυνατότητες της χώρας για ανάπτυξη σε τομείς όπως τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, τα δίκτυα ηλεκτρισμού και οπτικών ινών, ύδρευσης και αποχέτευσης, διαχείρισης αποβλήτων, ορυκτού πλούτου και ανάπλασης αστικών οικιστικών και εμπορικών περιοχών σε παρακμή με τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων, οι ψηφιακές υπηρεσίες, κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή