«Με τα λεφτά στο χέρι» για τα αεροδρόμια η Fraport – ολοκλήρωσε αύξηση κεφαλαίου 620 εκατ.

«Με τα λεφτά στο χέρι» για τα αεροδρόμια η Fraport – ολοκλήρωσε αύξηση κεφαλαίου 620 εκατ.

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμη και «με τα λεφτά στο χέρι» αλλά και με επιχειρησιακή ετοιμότητα για να παραλάβει με ομαλότητα και ασφάλεια τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια δηλώνει η Fraport Greece. Η κοινοπραξία ολοκλήρωσε αύξηση κεφαλαίου 620 εκατ. για την εξαγορά των 14 αεροδρομίων και υπέγραψε και τις συμβάσεις χρηματοδότησης με τις δανείστριες τράπεζες.

Εξασφάλισε έτσι τόσο τα ίδια κεφάλαιο όσα και τις τραπεζικές χρηματοδοτήσεις που απαιτούνται τόσο γα το εφάπαξ τίμημα του 1,235 δισ. όσο και για τις υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 330 εκατ. ευρώ.

Όμως κύκλοι της αγοράς κρίνουν πρακτικά ανέφικτη την επίτευξη της μεταβίβασης των αεροδρομίων στην προσδιορισμένη από τις δύο πλευρές ημερομηνία της 15ης Μαρτίου και θεωρούν πιο ρεαλιστική ημερομηνία τα μέσα Απριλίου εφόσον και η κυβέρνηση επισπεύσει την εκπλήρωση των εκκρεμοτήτων του δημοσίου που προκύπτουν από την ψηφισθείσα από την Βουλή σύμβαση παραχώρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» το ελληνικό δημόσιο προγραμματίζει σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών εντός των αμέσως επομένων ημερών και πάντως εντός της τρέχουσας εβδομάδας προκειμένου να εξετάσει τις εκκρεμότητες. Αυτές σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνουν τόσο την έγκριση του χρηματοδοτικού πλάνου όσο και την στελέχωση υπηρεσιών όπως οι πρώτες βοήθειες. Εκκρεμεί επίσης κατά πληροφορίες και έγκριση της μεταβίβασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βήμα που θεωρείται τυπικό αν και μπορεί να προκαλέσει επίσης καθυστερήσεις.

Όλα τα σχετικά έγγραφα για την αύξηση κεφαλαίου και τις τραπεζικές χρηματοδοτικές συμβάσεις υποβλήθηκαν αρμοδίως στο ελληνικό δημόσιο που πρέπει πλέον να κλείσει τις δικές του συμβατικές υποχρεώσεις, αναφέρουν πηγές που παρακολουθούν την διαδικασία.

Ειδικότερα, η Fraport Greece ανακοίνωσε στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ) του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, κατά 620 εκατομμύρια ευρώ. Μετά την εν λόγω αύξηση, το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα ανέρχεται στα 650 εκατομμύρια ευρώ. Όλοι οι σχετικοί φόροι έχουν ήδη καταβληθεί στο δημόσιο αναφέρει σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

Παράλληλα, επισημαίνεται από την πλευρά του επενδυτή ότι η Fraport Greece κατέθεσε στο ΤΑΙΠΕΔ τις συμβάσεις χρηματοδότησης που συνήψε με τις τράπεζες, προκειμένου αυτές να ελεγχθούν και να εγκριθούν από το Ελληνικό Δημόσιο, όπως ακριβώς προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης.

Η καταβολή προς το ελληνικό δημόσιο με την παράδοση των αεροδρομίων του εφάπαξ τιμήματος της παραχώρησης (1,234 δισεκατομμύρια ευρώ) και η χρηματοδότηση των επενδύσεων, που θα πραγματοποιήσει η Fraport Greece μέχρι το 2020 σε αερολιμενικές υποδομές και στην ανάπτυξη των αεροδρομίων (επενδυτικές δαπάνες της τάξης των 330 εκατ. ευρώ) διασφαλίζονται πλήρως από τα ίδια κεφάλαια και τα ποσά που προέκυψαν από τις παραπάνω τραπεζικές χρηματοδοτήσεις, εξηγεί η εταιρεία.

 Η Fraport Greece, ενόψει της ανάληψης της διαχείρισης των 14 αεροδρομίων, δηλώνει πως «έχει πραγματοποιήσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των αεροδρομίων» και έχει ακόμη «προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις του προσωπικού που θα στελεχώσει τα αεροδρόμια όπως και στην εκπαίδευσή του, αλλά και στην εγκατάσταση νέων υποδομών πληροφορικής για την αναβάθμιση των λειτουργιών των αεροδρομίων».

Παράλληλα, «έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί για την επιλογή των εταιρειών φύλαξης, συντήρησης και καθαρισμού των αεροδρομίων, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των εμπορικών παραχωρήσεων και μισθώσεων έχει ήδη συμφωνηθεί και συμβολαιοποιηθεί. Πρόσφατα υπογράφηκε η σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο για την παροχή υπηρεσιών πυρασφάλειας στα 14 αεροδρόμια από το Πυροσβεστικό Σώμα. Ανάλογες συμβάσεις έχουν υπογραφεί με το Λιμενικό Σώμα αλλά και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή