Ρολφ Στράουχ: «Η Ελλάδα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές το 2014»

Ρολφ Στράουχ: «Η Ελλάδα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές το 2014»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν κοιτάξετε πίσω στο 2014, η Ελλάδα είχε αρχίσει να επανέρχεται στις αγορές με 5ετές ομόλογο. Ήταν εφικτό τότε. Αν οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη -αυτό είναι το καίριο σημείο- η προοπτική επιστροφής στις αγορές είναι καλή», τονίζει ο Ρολφ Στράουχ, μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM).

Το στέλεχος του ESM υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική»: «Θέλουμε να κλείσουμε αυτήν την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, ώστε να είμαστε σε θέση να κρατήσουμε την οικονομία "εν πλω"».

Επισημαίνει ακόμα ότι η θέση αυτή βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με την πρόσφατη τοποθέτηση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη Γερμανία.

«Ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι η δέσμευση στο πρόγραμμα και η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων. Αν οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη -αυτό είναι το καίριο σημείο- η προοπτική επιστροφής στις αγορές είναι καλή», τονίζει ο κ. Στράουχ.

Ερωτηθείς για το κατά πόσον υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα σε περίπτωση που η χώρα δεν καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές, ο κ. Στράουχ απαντά: «Υπάρχει ένα πολύ καθαρό plan A και ο στόχος μας είναι ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές. Προφανώς, όταν θα πλησιάζουμε προς το τέλος του προγράμματος, λίγους μήνες πριν, θα πρέπει όλοι να εξετάσουμε την κατάσταση προσεκτικά. Αν το plan A δεν θα είναι βιώσιμο σε εκείνο το στάδιο, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε ποιες άλλες επιλογές είναι διαθέσιμες, μέσα στο πλαίσιο των διαθέσιμων εργαλείων μας».

«Η Ελλάδα θα πρέπει να ενεργήσει για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Τα υπόλοιπα έγκεινται στην κρίση της ΕΚΤ», παρατηρεί αναφορικά με την προοπτική συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Παράλληλα επισημαίνει τη σημασία της δρομολόγησης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. «Αυτό που χρειάζεται περισσότερο η Ελλάδα είναι η εφαρμογή όσων έχουν αποφασιστεί. Αυτό είναι το κρίσιμο βήμα προκειμένου οι πολίτες να νιώσουν τα οφέλη του προγράμματος. Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις για να πετύχει ανάπτυξη και απασχόληση σε στέρεα επίπεδα. Kαι για να συμβεί αυτό, όποιος σκέφτεται να επενδύσει πρέπει να αισθάνεται ευπρόσδεκτος από τη δημόσια διοίκηση», υπογραμμίζει το στέλεχος του ESM.

«Όποιος έχει ένα συμβόλαιο πρέπει να αισθάνεται ότι το σύστημα δικαιοσύνης είναι αποτελεσματικό. Θα πρέπει να αισθάνεται ότι υπάρχει αποδοτικότητα του κόστους του δημόσιου τομέα και των υπηρεσιών του, που είναι και ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Η εμπειρία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δείχνει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και η απελευθέρωση μπορούν να φέρουν πολύ γρήγορα οφέλη για τους πολίτες», συμπληρώνει ο Στράουχ, τονίζοντας τη σημασία των αποκρατικοποιήσεων.

Σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο κ. Στράουχ σημειώνει: «Το να αξιολογεί κανείς τη βιωσιμότητα του χρέους κοιτάζοντας μόνο το στοκ του χρέους δεν είναι επαρκές. Είναι επίσης κρίσιμο να κοιτάζει κανείς τις ροές τις οποίες χρειάζεται να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Aυτό αποτυπώνεται στην έννοια των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών. Έχουμε κάνει πολλά για να καταστήσουμε το ελληνικό χρέος βιώσιμο από αυτήν την οπτική μέσω των όρων των δανείων μας».

Κλείνοντας, το μέλος του Δ.Σ. του ESM ανατρέχει στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και την οριακή κατάσταση στην οποία είχε φτάσει η ελληνική οικονομία, ο κ. Στράουχ τονίζει: «Αυτό που συνέβη υπό τον υπουργό Βαρουφάκη ήταν εξαιρετικά δύσκολο και προκάλεσε μεγάλη ρήξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή