Φεύγει η τρόικα, παρατείνεται η αβεβαιότητα

Φεύγει η τρόικα, παρατείνεται η αβεβαιότητα

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα περισσότερα μέτωπα να παραμένουν ανοιχτά, οι θεσμοί αναχωρούν σήμερα το απόγευμα από την Αθήνα, αφού πραγματοποιήσουν μια τελευταία συνάντηση με την κυβέρνηση στο Χίλτον.

Το κλίμα που επικρατούσε χθες στην Ευρώπη ήταν βαρύ και οι πληροφορίες ανέφεραν ότι δύσκολα διαφαινόταν προοπτική συμφωνίας ώς το Eurogroup της 20ής Μαρτίου.

«Κάνουμε τρία βήματα μπροστά και δύο πίσω», έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», τονίζοντας ότι η αποστολή των κλιμακίων δεν διέφερε αυτήν τη φορά από τις πρακτικές του παρελθόντος.

Η κυβέρνηση απέδιδε ευθύνες για τη νέα αυτή καθυστέρηση στη σκληρή γραμμή που ακολουθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Χαρακτηριστικά, υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου υποστήριζε χθες το βράδυ, μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τους θεσμούς, ότι αν επιδείξει καλή διάθεση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι εφικτή μια συμφωνία έως τις 20 Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρουσίασε μέρη από το δικό του μνημόνιο, το λεγόμενο MEFP, αντίστοιχο του ευρωπαϊκού MOU. Το ΜΕFP είναι ένα ιδιαίτερα τεχνικό κείμενο που η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2014  με πολύ πιο επιθετικό τόνο από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό μνημόνιο, απαριθμώντας τα σημεία διαφωνίας και όχι συμφωνίας συνοδευόμενο από ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων. Για να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, τα δύο μνημόνια, ευρωπαϊκό και του Ταμείου, πρέπει να συγκλίνουν ώστε να είναι σχεδόν ταυτόσημα. 

«Υπήρξε πρόοδος, γίνονται συγκλίσεις», υποστήριζε, εξάλλου, χθες άλλη πηγή του οικονομικού επιτελείου.

Ωστόσο, οι συγκλίσεις είναι προς το παρόν ελάχιστες σε σύγκριση με τις αποκλίσεις.

Από τα πλέον σημαντικά εκκρεμή θέματα είναι η περικοπή των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας υποστήριζαν χθες πως είναι ακόμη ανοιχτό το εάν θα επιβληθεί η περικοπή από το 2019 ή το 2020. Πηγή των ευρωπαϊκών θεσμών, αντιθέτως, υποστήριζε ότι οι θεσμοί έχουν αποδεχθεί το 2020, αλλά θέλουν η μείωση να γίνει εφάπαξ και όχι σταδιακά, όπως επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του, το 2020-2021 οι συνταξιοδοτικές δαπάνες θα μειωθούν στα επίπεδα του μέσου όρου της Ευρώπης χωρίς να ληφθούν μέτρα περικοπών.

Οσον αφορά τα «θετικά» μέτρα, τα οποία θα αντισταθμίσουν τις περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο, οι πληροφορίες από τις δύο πλευρές συνέκλιναν στο ότι ενώ έχει συμφωνηθεί ο μηχανισμός με βάση τον οποίο θα εφαρμόζονται αυτά, υπάρχει μεγάλη απόσταση σε ότι αφορά το περιεχόμενό τους. Συγκεκριμένα, ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει σε μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, όπως ανέφερε πηγή της κυβέρνησης, οι θεσμοί δίνουν έμφαση στο αναπτυξιακό σκέλος των μέτρων. Στο πλαίσιο των κοινωνικών μέτρων, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγή της, θέλει μεταξύ άλλων να εφαρμόσει μέτρα για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, για τη στήριξη των οικογενειών και των χαμηλότερων εισοδημάτων. Οι θεσμοί υποστηρίζουν ότι όλα τα κοινωνικά μέτρα πρέπει να ενταχθούν στο πλαίσιο του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Σχετικά με τα αναπτυξιακά μέτρα, οι θεσμοί υποστηρίζουν τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και του εισοδήματος. Η κυβέρνηση δυσκολεύεται να αποδεχθεί και να προωθήσει στη Βουλή ένα πακέτο μέτρων που θα κόβει από τη μία συντάξεις και αφορολόγητο και θα μειώνει από την άλλη τη φορολογία των επιχειρήσεων.

Η απογοήτευση κατά τις διαπραγματεύσεις ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα και της αδυναμίας προσέγγισης στον τομέα της αγοράς εργασίας και κυρίως στις συλλογικές συμβάσεις, ύστερα από μια άκαρπη συνάντηση για το θέμα την Κυριακή. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν στις Βρυξέλλες, στον τομέα των εργασιακών οι συναντήσεις διεξήχθησαν σε ιδιαίτερα κακό κλίμα.

Καθώς το χάσμα παραμένει μεγάλο, αναμένεται να υπάρξει δεύτερη αποστολή των εκπροσώπων των θεσμών ίσως και μετά το Eurogroup στις 20 του μηνός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή