«Καμπανάκι» Moody’s για τη μείωση καταθέσεων

«Καμπανάκι» Moody’s για τη μείωση καταθέσεων

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως πιστωτικό αρνητικό γεγονός για τις τράπεζες χαρακτηρίζει τη μείωση των καταθέσεων στο πρώτο δίμηνο του 2017 η Moody’s. Η μείωση αποδίδεται κυρίως στις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία έπληξε την εμπιστοσύνη των καταθετών. Σύμφωνα με την ανάλυση της αμερικανικής εταιρείας, οι καταθέτες εμφανίζονται εξαιρετικά ευαίσθητοι στις πολιτικές εξελίξεις, υπενθυμίζοντας τη μεγάλη μείωση των καταθέσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 λόγω των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων και του αδιεξόδου στις συζητήσεις κυβέρνησης – δανειστών.

Η Moody’s σημειώνει ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, καταγράφηκε αύξηση καταθέσεων, ωστόσο οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση οδήγησαν σε εκροές καταθέσεων 1,6 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, ενώ αρνητική είναι η εικόνα και τον Φεβρουάριο. Οπως σημειώνεται, αν οι εκροές συνεχιστούν τότε είναι πιθανό να δούμε αύξηση της χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας ELA με αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος χρήματος για τις τράπεζες, εξέλιξη που θα πλήξει την κερδοφορία τους.

Η Moody’s επισημαίνει ότι αν και περαιτέρω καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα ήταν επιβλαβείς για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ωστόσο η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης – δανειστών, μετά το Eurogroup της 28ης Φεβρουαρίου, είναι θετική εξέλιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή