Προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ στο Δημόσιο μέσω του ΟΑΕΔ

Προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ στο Δημόσιο μέσω του ΟΑΕΔ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εξαίρεση από τις διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ (διατάξεις των κεφαλαίων Α΄, Β΄ και Γ΄, του ν. 2190/1994) του προσωπικού που προσλαμβάνεται σε δήμους, περιφέρειες ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες σε εκτέλεση ειδικών προγραμμάτων, τα οποία καταρτίζονται από τον ΟΑΕΔ, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και άλλες διατάξεις». Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα ένταξης σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης στον δημόσιο τομέα, σε ομάδες ανέργων εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Μέχρι σήμερα, η δυνατότητα αυτή δινόταν αποκλειστικά σε μακροχρόνια ανέργους.

Σκοπός του «έκτακτου αυτού μέτρου», όπως περιγράφεται από το υπουργείο Εργασίας, είναι η ανάσχεση της ανεργίας. Γι’ αυτό διευρύνεται η δυνατότητα σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων απασχόλησης ορισμένου χρόνου στον δημόσιο τομέα σε ομάδες ανέργων με ομοειδή χαρακτηριστικά, όπως τον τομέα της προηγούμενης απασχόλησής τους, την επαγγελματική τους κατάρτιση, τους τίτλους σπουδών τους, ηλικιακή ομάδα κ.ά., με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες. Οπως αναφέρεται στη διάταξη, «με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εργασίας και Οικονομικών και έπειτα από εισήγηση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ είναι δυνατή η ένταξη ομάδων ανέργων, με προτεραιότητα στους μακροχρόνια ανέργους και τις ευπαθείς ομάδες, εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ, σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης στον δημόσιο τομέα».

Με την ίδια τροπολογία δίνεται η δυνατότητα στους άνεργους εγγεγραμμένους στα μητρώα που πραγματοποίησαν έως και 70 ημερομίσθια ανά δωδεκάμηνο, να βεβαιώνουν συνεχή χρόνο ανεργίας, αφαιρουμένου του ως άνω χρόνου εργασίας τους και κάθε χρονικού διαστήματος κατά το οποίο δεν ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι. Με την προτεινόμενη διάταξη επιδιώκεται να ρυθμισθεί το συχνό φαινόμενο της «περιστασιακής εργασίας» των ανέργων που κρύβουν την απασχόληση αυτή για να μην απολέσουν την ιδιότητα του ανέργου και χάσουν τα όποια δικαιώματά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή