Σταθερό στις θέσεις του το ΔΝΤ στα εργασιακά

Σταθερό στις θέσεις του το ΔΝΤ στα εργασιακά

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρες αδιέξοδο κατέληξε και η διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των πιστωτών, την Κυριακή το απόγευμα, που είχε μοναδικό θέμα τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Ηταν μια συνάντηση η οποία έληξε πριν καν ξεκινήσει η επί της ουσίας διαπραγμάτευση όλων των θεμάτων της εργασιακής ατζέντας.

Μάλιστα, το κλίμα της συνάντησης περιέγραψε με χαρακτηριστικό τρόπο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, το οποίο ανέφερε επί λέξει ότι «το ΔΝΤ δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τι σημαίνουν βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές». Στην άρνηση αυτή του ΔΝΤ, οι εκπρόσωποι των τριών ευρωπαϊκών θεσμών δεν πήραν θέση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η στάση του ΔΝΤ από την αρχή της συνάντησης ήταν εξαιρετικά άκαμπτη, ενώ οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών ήταν «ωσεί παρόντες», αποφεύγοντας να τοποθετηθούν στα τρία μείζονα ζητήματα των διαπραγματεύσεων, δηλαδή τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την επαναφορά της ισχύος των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων και το θέμα των ορίων των ομαδικών απολύσεων.

Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ ζητεί την αύξηση του ποσοστού των επιτρεπόμενων απολύσεων από το 5% που ισχύει σήμερα για επιχειρήσεις με περισσότερους από 150 εργαζομένους στο 8%-10%. Παράλληλα ζητεί την αλλαγή του πλαισίου της εκ των προτέρων έγκρισης των ομαδικών απολύσεων παρά την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, που θέτει θέμα μόνο για τον καθορισμό συγκεκριμένων κριτηρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή