Παραμένουν οι διαφορές παρά την πρόοδο στη διαπραγμάτευση

Παραμένουν οι διαφορές παρά την πρόοδο στη διαπραγμάτευση

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγωνιώδη προσπάθεια να προωθήσει όσο γίνεται τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και να εξασφαλίσει έστω κάποια πρώτα σημεία συμφωνίας μαζί τους κατέβαλε χθες η κυβέρνηση, με τις συναντήσεις στο Χίλτον να συνεχίζονται μετά τα μεσάνυχτα.

Κυβερνητική πηγή μετέδιδε το βράδυ εικόνα προόδου, αφήνοντας όμως πολλά ερωτήματα για το περιεχόμενό της, αφού όλα τα δύσκολα θέματα παρέμεναν ανοιχτά.

Αυτό που έγινε σαφές από τις χθεσινοβραδινές διαπραγματεύσεις ήταν ότι η κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε να εμφανιστεί μια εικόνα προόδου στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου. Αν και αποδέχεται ότι η αξιολόγηση στο σύνολό της δύσκολα θα κλείσει, δεν θέλει να παρουσιαστεί σκηνικό εμπλοκής. Ετσι, χθες, κυβερνητική πηγή έλεγε σε κάποια φάση ότι το πιθανότερο είναι να υπάρχει τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς (staff level agreement – SLA) έως τις 20 Μαρτίου, για να διευκρινίσει, όμως, αργότερα, ότι αυτή θα αφορά μόνο την περίοδο εντός προγράμματος, δηλαδή έως το 2018. Αυτό σημαίνει ότι προς το παρόν μένουν «εκτός» τα μέτρα μετά το 2018, καθώς και τα αντίμετρα, τα οποία αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή διαφορετικών απόψεων.

Επίσης, ανοικτό μένει και το θέμα των εργασιακών, που ανήκει μεν στην περίοδο εντός προγράμματος, αλλά –κατά την ίδια κυβερνητική πηγή– έχει προσλάβει μια διαφορετική διάσταση, λόγω των απαιτήσεων του ΔΝΤ, που δεν περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα.

Ολες αυτές οι εκκρεμότητες απομένουν «προς πολιτική επίλυση», σύμφωνα με υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, που πάντως υποστήριζε ότι πάνε «κάπως καλά». Μέχρι να υπάρξει συμφωνία και σε αυτά τα θέματα, πάντως, η αξιολόγηση δεν θα κλείσει και η δόση των 6,1 δισ. ευρώ δεν θα εκταμιευθεί, όπως αναγνώρισε ο ίδιος αξιωματούχος χθες το βράδυ. Για το 2018, η κυβερνητική πηγή που μίλησε σε δημοσιογράφους είπε ότι πλέον το ΔΝΤ, έχοντας αποδεχθεί την υπεραπόδοση επί των δημοσιονομικών στόχων του 2016, δεν βλέπει δημοσιονομικό κενό.

Η αλλαγή των σχεδίων

Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν χθες και θα συνεχιστούν και σήμερα, ενώ μόλις 24 ώρες πριν, προχθές το βράδυ στο Χίλτον, κυβερνητικός αξιωματούχος είχε πει ότι οι θεσμοί επρόκειτο να αναχωρήσουν χθες από την Αθήνα. Την ίδια πληροφορία μετέδιδαν, εξάλλου, προχθές και πηγές των θεσμών, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα θέματα παρέμεναν ανοικτά και πως οι ελπίδες για συμφωνία στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου ήταν ελάχιστες. Την αλλαγή των σχεδίων τους και την παραμονή τους και χθες στην Αθήνα οι θεσμοί απέδιδαν, σύμφωνα με πηγές τους, στην επίτευξη «κάποιας προόδου» στις προχθεσινοβραδινές συνομιλίες.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, από τα δύο «καυτά» θέματα της αξιολόγησης, τη μείωση του αφορολογήτου και την περικοπή των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις, πρόοδος –αλλά όχι ακόμη συμφωνία– έχει σημειωθεί στο πρώτο, αλλά όχι στο δεύτερο.

Ειδικότερα, για τη μείωση του αφορολογήτου η κυβέρνηση φέρεται να προβάλλει λιγότερες αντιστάσεις σε σύγκριση με την περικοπή των συντάξεων. Η επιδίωξη των θεσμών είναι να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ το 2019 από τις συντάξεις και άλλο 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις το 2020.

Διαφωνίες παραμένουν και στο θέμα των αντίμετρων, καθώς οι θεσμοί επιμένουν να δίνεται έμφαση στο αναπτυξιακό κομμάτι μέσω της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων και του εισοδήματος, ενώ η κυβέρνηση προκρίνει κυρίως μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, που στοχεύουν στην ελάφρυνση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Επίσης, ανοιχτό παραμένει και το θέμα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων, όπου η κυβέρνηση εξακολουθεί να παλεύει για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Εκεί που φαίνεται να έχουν πλησιάσει οι δύο πλευρές, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι στα θέματα του εξωδικαστικού συμβιβασμού και των ιδιωτικοποιήσεων.

Μεταξύ των ανοικτών θεμάτων περιλαμβάνονται επίσης τα ενεργειακά, στα οποία εμπλέκεται η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για να κλείσει όλο το πακέτο, εξάλλου, κατά τον κυβερνητικό αξιωματούχο, πρέπει να κλείσουν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει κάπως στο αυριανό Euroworking Group, στο οποίο την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή